Woning

Dit aanbod is beschikbaar in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Heemskerk, Heiloo, Hoorn, Langedijk, Opmeer, Schagen, Texel, Uitgeest en Velsen.

Waar moet je allemaal aan denken als je een huis hebt? Wat kun je doen als je een (aangepaste) woning zoekt? En hoe zit het met samenwonen, scheiden of ruzie met de buren? We hebben geen woningaanbod en kunnen je niet aan een woning helpen, maar we wijzen je wel de weg. We helpen je bij vragen en we kijken samen met jou hoe je zelf alles goed kunt regelen.

Voorbeelden van vragen

We helpen je met vragen zoals:

  • Hoe vind ik een aangepaste woning die bij mij of mijn kind past? 
  • Ik heb ruzie met mijn buren, wat kan ik doen?   
  • Ik moet verhuizen maar ik kan dit niet alleen. Wie kan mij helpen? 
  • Ik word 18 jaar, wat betekent dit voor mijn woonsituatie?  
  • Er wordt gedreigd dat ik uit huis gezet word. Wat moet ik doen?  
  • Kan ik aanpassingen aan mijn woning laten doen zodat ik er kan blijven wonen?  
  • Welke woonvorm past het beste bij mijn kind?  
  • Kan ik huurtoeslag krijgen voor mijn woning?  

Wat wij voor je doen

Samen met jou kijken we naar wat er speelt, wat jij nodig hebt en hoe jij zelf verder aan de slag kan. We helpen bij het krijgen van overzicht zodat je zelf de regie weer kunt pakken om te kiezen wat goed voor je is. Als het nodig is ondersteunen we jou en staan we naast je in de stappen die gezet moeten worden.  

We helpen je graag verder. Je hebt hier geen verwijzing of indicatie voor nodig, en onze hulp is gratis.

Vragen over een woning zoeken

Het kan lastig zijn om een woning te vinden. Wij kunnen geen woning voor je zoeken of regelen, maar we helpen je wel met vragen hierover. Of om alles goed te regelen. Bijvoorbeeld vragen over hoe je je kunt inschrijven voor de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Of vragen over hoe een toewijzingsprocedure voor een woning werkt. 

Een geschikte woning voor mensen met een beperking

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de regio’s Zuid-Kennemerland, IJmond, Noord-Kennemerland (uitzondering Dijk & Waard) en de gemeenten Den Helder, Schagen en Texel.

Zoek je een geschikte woning voor jezelf of iemand anders? Bekijk dan de website van MEE woonwinkel. Dit is dé website met aanbod van woningen voor mensen met een beperking. Op deze website vind je heel veel aangepaste woningen in Nederland. Ook vind je hier verschillende woonvoorzieningen en wooninitiatieven. Dit zijn vormen van wonen waarbij mensen met een beperking samenwonen en waar begeleiding of zorg mogelijk is.  

Vragen over een urgentieverklaring

Een urgentieverklaring kan je aanvragen bij jouw gemeente. Om een urgentieverklaring te kunnen krijgen moet je voldoen aan bepaalde eisen. Welke eisen dat zijn kun je ook opvragen bij jouw gemeente of de woningbouw. Kom je er niet uit? Wij kunnen je niet helpen met de aanvraag indienen, dit moet je zelf doen. Maar wij helpen je wel met vragen over een aanvraag indienen. 

Hulp en ondersteuning voor zelfstandig wonen

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de gemeente Drechterland, Den Helder, Medemblik en Hoorn. 

Ben je al wat ouder en kan je wat hulp gebruiken? Of heb je een chronische ziekte en ben je niet in staat om alles zelf te doen in en om het huis? Via WonenPlus helpen we je met allerlei dagelijkse taken of andere regelzaken. Denk bijvoorbeeld aan klusjes in en om het huis, hulp bij je administratie of het regelen van vervoer met begeleiding.  

18 +, wat nu?

Als je 18 wordt ben je volgens de wet volwassen. Dit betekent dat je nu ook zelf een woning kan kopen of huren. Maar er verandert nog meer. Wij helpen ouders en jongeren om zich hier goed op voor te bereiden.

Heb je interesse in een cursus?