Sociaal leven

Dit aanbod is beschikbaar in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Heemskerk, Heiloo, Hoorn, Langedijk, Medemblik, Opmeer, Schagen, Uitgeest en Velsen.

Vrienden, buren en kennissen kunnen je helpen als je het moeilijk hebt. En je kan met ze lachen, praten of aan je hobby werken. Maar hoe vind je deze mensen? En hoe vraag je om hulp als het zelf (even) niet meer gaat? Samen kijken we wat je nodig hebt. Hoe je jouw vrije tijd in wilt vullen. En we leren je hoe je fijne mensen om je heen verzamelt.

Voorbeelden van vragen

We helpen je met vragen zoals:

  • Hoe vind ik mensen die samen met mij iets leuks willen doen?
  • Wat kan ik in mijn vrije tijd doen?
  • Ik ben niet goed in praatjes maken. Hoe zorg ik dat ik me niet zo alleen voel?
  • Hoe vraag ik om hulp en bij wie moet ik dit doen?
  • Mijn vader voelt zich er eenzaam. Hoe kan ik hem helpen zijn netwerk te vergroten?
  • Ik wil anderen graag helpen. Wat kan ik doen?
  • Ik heb behoefte aan mensen om me heen. Maar waar moet ik beginnen?
  • Door mijn beperking komen mensen minder vaak langs. Hoe zorg ik dat ik niet alleen ben?
  • Ik wil een oude hobby oppakken. Of een nieuwe hobby proberen. Hoe doe ik dat?
  • Ik kan het niet meer alleen. Wat moet ik nu doen?
  • Hoe ga ik een relatie of sociaal contact aan met iemand?

Wat wij voor je doen

Samen met jou kijken we naar wat er speelt, wat jij nodig hebt en hoe jij zelf verder aan de slag kan. We helpen bij het krijgen van overzicht zodat je zelf de regie weer kunt pakken om te kiezen wat goed voor je is. Als het nodig is ondersteunen we jou en staan we naast je in de stappen die gezet moeten worden.  

We helpen je graag verder. Je hebt hier geen verwijzing of indicatie voor nodig, en onze hulp is gratis.

Ik heb veel aan de mensen in mijn netwerk. Ze geven me het gevoel dat ik er niet meer alleen voor sta.

Susan

Susan heeft fibromyalgie: een blijvende pijn in je spieren. Daardoor is ze altijd moe en heeft ze veel pijn. Susan: ‘Ik heb lang niet kunnen accepteren dat ik ziek was en dat mijn lichaam niet goed werkt. Ik wilde nog zoveel doen, maar dat kon niet meer. Ik had hulp nodig. Miriam is mijn contactpersoon bij MEE & de Wering. Zij hielp mij om mensen in mijn omgeving om hulp te vragen. Zodat ik een netwerk om me heen heb van mensen die ik vertrouw en bij wie ik me veilig voel. Ik heb geleerd dat het oké is om hulp te vragen. Ik heb heel veel aan hun steun. Het geeft me lucht en het gevoel dat ik er niet meer alleen voor sta.”

Wil jij iets doen in jouw buurt of wijk? 

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de gemeenten Drechterland en Den Helder

Wij kijken samen met jou hoe de buurt of wijk fijner, beter of mooier kan worden. Bijvoorbeeld door activiteiten voor en door de buurtbewoners. Of een plein in te richten met bloemen en planten. Ook kunnen we helpen bij het opzetten van bijvoorbeeld een inwonerspanel. Zodat jij en andere buurtbewoners inspraak hebben op beslissingen in de wijk. Samen kijken we wat er mogelijk is, welke instanties erbij betrokken (moeten) zijn en hoe je het organiseert. Wil je meer weten of heb je een goed idee? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder. 

Hulp van familie en vrienden

Je wilt zo zelfstandig mogelijk blijven. En zelf bepalen wat je wel of niet doet in je leven. Toch kan je soms hulp nodig hebben. Dan kan je professionele hulp zoeken. Maar vaak kunnen jouw familie, vrienden en kennissen ook al veel voor je betekenen. Maar wat kunnen ze doen? En hoe vraag je om hulp? Wij kunnen een ‘netwerkberaad’ voor jou en jouw netwerk organiseren. We praten dan met zijn allen om samen oplossingen te zoeken om jou te ondersteunen waar nodig is.

Ik heb altijd veel mensen om me heen gehad. Maar de laatste tijd worden dat er steeds minder. Ik mis de gezelligheid en steun. Ook wil ik graag iets voor anderen betekenen. Maar waar moet ik beginnen? En hoe vind ik nieuwe mensen?”

Een Maatje voor mensen met dementie of een ggz-achtergrond

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik of Opmeer

Heb jij of heeft jouw partner, vader, moeder of andere naaste een dementie achtergrond? Dan kan je een Maatje aanvragen. Dit is een getrainde vrijwilliger die samen met hem of haar iets leuks thuis of buiten de deur gaat doen. Dit helpt om de eenzaamheid van jouw naaste tegen te gaan. En om jou of andere naasten wat rust te geven.

Voel je fijner door Welzijn op Recept

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de regio Midden-Kennemerland (uitzondering Dijk & Waard) en gemeente Hoorn

Heb je last van lichamelijke klachten, somberheid, stress of angst? En wil je daar graag iets aan doen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan helpen we je verder vanuit ons project ‘Welzijn op Recept’. Jouw huisarts kan je doorverwijzen naar ons. Wij helpen je dan om iets te gaan doen wat je leuk vindt. Ontmoet bijvoorbeeld nieuwe mensen. Of doe iets creatiefs of sportiefs. Zodat je je snel weer een stuk beter kan voelen.  

Heb je interesse in een cursus?