Ouderschap & opvoeden

Dit aanbod is beschikbaar in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum, Den Helder, Enkhuizen, Heemskerk, Heiloo, Hoorn, Langedijk, Schagen, Uitgeest en Velsen.

Kinderen opvoeden is niet altijd makkelijk. Je wilt het beste voor je kind en alles goed geregeld hebben. Maar hoe doe je dat? En wanneer moet ik me zorgen maken? Wij kijken samen met jou wat jij nodig hebt en geven advies en ondersteuning.

Voorbeelden van vragen

We helpen je met vragen zoals:

  • Ik maak me zorgen over mijn kind, met wie kan ik praten?
  • Onze jongste zoon ontwikkelt zich heel anders dan onze oudste. Er klopt iets niet, maar wat?
  • Mijn kind is in de puberteit. Hoe ga ik met haar om?
  • We hebben gehoord dat ons kind een meervoudige handicap heeft. Wat nu?
  • Wie zorgt er voor mijn kind als ik er niet meer ben?
  • Mijn kind wordt 18, wat gaat er allemaal veranderen?

Wat wij voor je doen

Samen met jou kijken we naar wat er speelt, wat jij nodig hebt en hoe jij zelf verder aan de slag kan. We helpen bij het krijgen van overzicht zodat je zelf de regie weer kunt pakken om te kiezen wat goed voor je is. Als het nodig is ondersteunen we jou en staan we naast je in de stappen die gezet moeten worden.  

We helpen je graag verder. Je hebt hier geen verwijzing of indicatie voor nodig, en onze hulp is gratis.

Ik maak mij zorgen om mijn kind, is de ontwikkeling wel normaal?

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de regio’s Noord-Kennemerland, West-Friesland en Kop van Noord-Holland

Soms ontwikkelen kinderen zich anders dan leeftijdsgenootjes. Dit kan je als ouder erg onzeker maken. Bijvoorbeeld wanneer jouw kind later gaat praten dan leeftijdsgenootjes, of wanneer je kind anderen in zijn of haar omgeving niet goed lijkt te begrijpen. Je wil graag weten hoe jij jouw kind hierbij kan ondersteunen en begeleiden om zijn of haar ontwikkeling te stimuleren. Wij kunnen hierbij helpen. Dat doen we via Integrale Vroeghulp.

Ouderschap & scheiden

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de regio’s West-Friesland, Noord-Kennemerland (uitzondering Dijk & Waard) en de gemeente Den Helder en Hollandse Kroon

De periode tijdens en na een scheiding is voor alle kinderen moeilijk. Het kind wil zich veilig voelen. Belangrijk is dat kinderen goed kunnen omgaan met beide ouders na een scheiding. Dat is niet altijd makkelijk. Hoe praat je met je kind over scheiden? Welke afspraken maken we? Het kan zijn dat het niet lukt om als ouders afspraken te maken over de omgang met je kind(eren). Of je twijfelt over de veiligheid van je kind(eren). Wij helpen je. Bijvoorbeeld met een Begeleide OmgangsRegeling-traject (BOR).

Ik heb een zorgintensief kind

Ben jij de ouder of verzorger van een kind met een ziekte, beperking en/of ontwikkelingsstoornis? Dan kan dat lastig zijn. Naast alle extra zorgen en taken die op je pad komen, ziet je leven er ineens heel anders uit dan je misschien gedacht had. Wordt het soms te veel of moeilijk? Heb je vragen of wil je graag even praten? Wij staan voor je klaar.

Kindregelingen voor gezinnen met een laag inkomen

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de regio’s Zuid-Kennemerland, IJmond, Noord-Kennemerland (uitzondering Dijk & Waard) en de gemeenten Enkhuizen, Den Helder en Schagen

Je wilt dat je kinderen ook mee kunnen doen met activiteiten op school of zwemlessen kunnen volgen. Wanneer je niet veel geld te besteden hebt kan dit lastig zijn. Daarom zijn er veel organisaties die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld met mee betalen aan sportactiviteiten of muzieklessen. In jouw gemeente kunnen hier allemaal regelingen voor zijn. Wij helpen je om uit te zoeken welke regelingen dat zijn. 

Kinderwens en een verstandelijke beperking

Let op: Deze ondersteuning geldt alleen voor de regio’s Noord-Kennemerland (uitzondering Dijk & Waard), IJmond, Zuid-Kennemerland en de gemeenten Den Helder, Schagen en Texel

Er komt veel kijken bij een zwangerschap en het opvoeden van een kind. Als je een verstandelijke beperking hebt kan dat nog lastiger zijn. Het is goed om daarover te praten. Hoe verandert je leven als je een kind hebt? Heb ik wel genoeg geld om een kind te verzorgen? Wat gebeurt er als ik zwanger ben? Of hoe moet ik een kindje opvoeden? Wij staan voor je klaar en helpen je met al je vragen.

18 +, wat nu?

Als je 18 wordt ben je volgens de wet volwassen. Dit betekent dat jouw kinderen vanaf dat moment bijvoorbeeld zelf contracten mogen afsluiten of een woning mogen huren. Maar er verandert nog veel meer, ook voor jou als ouder. Wij helpen jou en je kind om jullie hier goed op voor te bereiden.

Heb je interesse in een cursus?