Mantelzorg & Zorg bieden aan anderen

Dit aanbod is beschikbaar in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Heemskerk, Heiloo, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec, Uitgeest en Velsen.

Zorg jij voor iemand in je directe omgeving? Zoals een ouder of kind die langdurig ziek is, een beperking heeft of hulp nodig heeft? Dan ben je een mantelzorger. Je doet dit vrijwillig en vanuit liefde, omdat je wilt helpen. Maar het is soms een zware taak. Wij ondersteunen je om alles goed te regelen. En om ook goed voor jezelf te zorgen.

Voorbeelden van vragen

We helpen je met vragen zoals:

  • Het valt me zwaar om de zorg voor mijn gehandicapte kind alleen te dragen. Kan ik hulp krijgen?
  • Ik ben het niet eens met de zorgaanbieder. Wat kan ik nu doen?
  • Ik wil er een keer tussenuit. Maar ik heb geen mogelijkheden. Wat kan ik doen?
  • Ik voel veel druk en stress door de zorg voor mijn moeder. Maar ik moet door. Wat nu?
  • Ik zorg met liefde voor mijn broer die autisme heeft. Maar soms zie ik het even niet meer zitten. Kan ik met iemand praten?
  • Hoe vraag ik hulp aan mijn kinderen of familie, om mijn zieke partner ook te helpen?
  • Krijg ik vergoeding als ik hulp wil? Waar kan ik dat aanvragen?
  • Kan ik met andere mantelzorgers in contact komen?

Wat wij voor je doen

Samen met jou kijken we naar wat er speelt, wat jij nodig hebt en hoe jij zelf verder aan de slag kan. We helpen bij het krijgen van overzicht zodat je zelf de regie weer kunt pakken om te kiezen wat goed voor je is. Als het nodig is ondersteunen we jou en staan we naast je in de stappen die gezet moeten worden.  

We helpen je graag verder. Je hebt hier geen verwijzing of indicatie voor nodig, en onze hulp is gratis.

BRUS: broer of zus van iemand met een beperking

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de regio Noord-Kennemerland (uitzondering Dijk & Waard) en de gemeenten Den Helder, Schagen, Texel en Beverwijk

Ben jij de ouder van een broer of zus van een gezinslid met een beperking? Of heb jij zelf een broer of zus met een beperking? Zoals autisme, ADHD of een chronische ziekte? Dat is niet altijd even makkelijk. Het gaat in jullie gezin misschien net even anders. De broer of zus met beperking vraagt bijvoorbeeld meer aandacht, zorg en begeleiding van ouders. Maar soms ook van andere familieleden. Wij zijn er daarom voor de broer of zus en voor de ouders. We beantwoorden vragen en kijken samen hoe je goed met de situatie om kan gaan.

Ondersteuning voor jongeren

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de regio Noord-Kennemerland (uitzondering Dijk & Waard) en de gemeenten Den Helder, Schagen, Texel, Drechterland, Enkhuizen en Hoorn

Meer jongeren dan je misschien denkt zijn mantelzorger. Dat is heel fijn, maar dit betekent ook dat jouw jonge leven anders is dan anderen. Praat hier vooral over en zorg ook goed voor jezelf. Wij helpen je hier bij. Door samen te kijken naar wat je nodig hebt en hoe je hulp kan regelen. Laat je ons weten wat we voor jou kunnen doen?

Aanvraag voor hulp in en om het huis

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de gemeente Drechterland, Den Helder, Medemblik en Hoorn.

Als mantelzorger kan je vaak wel wat hulp gebruiken. Via WonenPlus helpen we je dan ook graag met allerlei dagelijkse taken of andere regelzaken. Denk bijvoorbeeld aan klusjes in en om het huis, hulp bij de administratie of het regelen van vervoer.

Een Maatje voor mensen met dementie of een ggz-achtergrond

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik of Opmeer

Heeft jouw vader, moeder of andere naaste dementie of een ggz-achtergrond? Dan kan je een Maatje aanvragen. Dit is een getrainde vrijwilliger die samen met hem of haar iets leuks thuis of buiten de deur gaat doen. Dit helpt om de eenzaamheid van jouw naaste tegen te gaan. En om jou als mantelzorger wat rust te geven.

Mijn vader kon de zorg voor mijn moeder niet meer aan

Dewi

De moeder van Dewi heeft Alzheimer. Het gaat de afgelopen maanden veel slechter. Dewi: “Ze doet soms drie keer per dag boodschappen maar kan eigenlijk niet meer zelfstandig naar buiten. Mijn vader is ook niet meer zo fit en kan de zorg niet meer aan. De beslissing om te kiezen voor verpleeghuiszorg was voor ons heel moeilijk. Gelukkig heeft een professional van MEE & de Wering ons heel goed geholpen. Bijvoorbeeld met het zorgplan. Mijn moeder woont nu in een verpleeghuis speciaal voor ouderen met een Indonesische achtergrond. Ze deelt met vijf anderen een woning waar ze samen leven, eten en koken. Heel fijn dat ze hier onder begeleiding kan koken. Dat is haar grote hobby. Het is voor ons als familie een hele geruststelling dat mijn moeder hier op haar plaats is.”

Zorg bieden in de laatste maanden

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de regio’s Noord-Kennemerland, Zuid-Kennemerland en de gemeenten Beverwijk, Heemskerk, Velsen, Drechterland, Enkhuizen en Hoorn 

Zorg jij voor iemand die nog maar een paar maanden te leven heeft? Wij begrijpen dat dit ook voor jou een heel moeilijke periode is. We ondersteunen je om te zorgen dat jouw dierbare zijn of haar laatste tijd zo ‘goed’ mogelijk door kan brengen. Dit noemen we ook wel Palliatief terminale zorg. En dit houdt in dat we kunnen helpen met de zorg. En dat we rust kunnen brengen in deze moeilijke periode.

Autodienst in Hoorn

Is reizen met het openbaar vervoer lastig? Dan kan je als inwoner van de gemeente Hoorn gebruik maken van de Autodienst. Onze vrijwilligers brengen je in hun eigen auto naar de plek waar je heen wilt. Hiervoor betaal je een vergoeding en je kan een rollator of extra persoon meenemen.

Heb je interesse in een cursus?

Handige links

Op deze websites vind je nog meer informatie: