Palliatief terminale zorg

Dit aanbod is beschikbaar in de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

Als iemand nog maar een paar maanden te leven heeft is het belangrijk dat hij of zij deze tijd zo ‘goed’ mogelijk door kan brengen. Onze vrijwilligers en professionals steunen mensen in hun laatste levensfase door te helpen met de zorg. Ook brengen zij rust in deze moeilijke periode. We wensen je alvast heel veel sterkte.

Voorbeelden van vragen

We helpen je met vragen zoals:

  • Mijn vader is ongeneeslijk ziek en heeft nog twee maanden te leven. Wat nu?
  • Hoe werkt deze zorg precies? Welke hulp kan ik verwachten?
  • Ik ben mantelzorger maar ik kan het niet meer alleen. Kan ik hulp krijgen?
  • Mijn partner gaat sterven en ik vind het heel moeilijk. Wie kan mij helpen?
  • Wat zijn de kosten van hulp bij Palliatief terminale zorg?
  • Wanneer kan je deze zorg aanvragen? En hoe werkt dit?
  • Is het alleen lichamelijke zorg of is er ook mentale ondersteuning?
  • Ik heb te horen gekregen dat ik nog maar een paar maanden te leven heb. Wat nu?

Wat wij voor je doen

Samen met jou kijken we naar wat er speelt, wat jij nodig hebt en hoe jij zelf verder aan de slag kan. We helpen bij het krijgen van overzicht zodat je zelf de regie weer kunt pakken om te kiezen wat goed voor je is. Als het nodig is ondersteunen we jou en staan we naast je in de stappen die gezet moeten worden.  

We helpen je graag verder. Je hebt hier geen verwijzing of indicatie voor nodig, en onze hulp is gratis.

Vrijwilliger aanvragen

Een VPTZ-vrijwilliger staat voor een Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg vrijwilliger. Onze VPTZ-vrijwilligers zijn professionals die ondersteuning bieden in de laatste maanden van iemands leven. Afhankelijk van de vraag en de beschikbaarheid van vrijwilligers kunnen we 3 maanden tot een jaar vrijwilligers inzetten. De overheid betaalt de kosten voor de inzet van de vrijwilligers. Je hoeft dus zelf niets te betalen. We zijn er voor jou en jouw dierbare.

Zo werkt het

Stap 1

Laat ons weten wie onze zorg nodig heeft. Onze coördinator komt zo snel mogelijk kennismaken. Het gesprek duurt ongeveer een uur. Het is fijn als jullie mantelzorger en/of wijkverpleegkundige hier ook bij is. Samen bekijken we hoe we jullie het beste kunnen ondersteunen.

Stap 2

Vaak kunnen we binnen 24 uur de VPTZ-vrijwilligers vinden. Maximaal 2 vrijwilligers komen dan graag kennismaken. Klikt het? Dan blijven zij de hele periode om ondersteuning te bieden. Onze coördinator begeleidt onze VPTZ-vrijwilligers en blijft beschikbaar voor jouw vragen.

Stap 3

De vrijwilliger komt op afgesproken tijden langs. Bijvoorbeeld op een vaste dag voor een aantal uur per week. De vrijwilliger biedt gezelschap en afleiding én zorgt ervoor dat je als mantelzorger even met een gerust hart iets voor jezelf kunt doen. Een vrijwilliger doet geen medische of therapeutische handelingen, maar kan bijvoorbeeld wel helpen met even naar het toilet gaan.

Omgaan met rouw en verlies 

Je staat op het punt om een dierbare te verliezen of je bent zelf terminaal. Daardoor moet je ineens van alles regelen. Maar je voelt ook verdriet, boosheid, angst of alles tegelijk. Wij helpen je om te gaan met deze gevoelens. Lucht je hart. Wij luisteren naar je, geven je advies en ondersteunen je bij de praktische zaken.