Thuis blijven wonen

Dit aanbod is beschikbaar in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Heemskerk, Heiloo, Hoorn, Langedijk, Medemblik, Texel, Uitgeest en Velsen.

Voor oudere mensen, mensen met een (licht verstandelijke) beperking of mensen met andere problemen (GGZ) is het soms lastig om zelfstandig te blijven wonen. Gelukkig kan dit vaak wel, als je de juiste ondersteuning of begeleiding hebt. Wij kijken samen met jou welke mogelijkheden er zijn.

Voorbeelden van vragen

We helpen je met vragen zoals:

  • De gezondheid van mijn partner wordt slechter. Hoe kunnen we samen blijven wonen?
  • Ik wil thuis blijven wonen. Hoe kan ik dit regelen?
  • Kan iemand mij helpen met mijn huishouden?
  • Ik ga scheiden. Hoe kan ik zorgen dat ik in mijn huis kan blijven wonen?
  • Hoe kan ik de vaste kosten voor mijn huis blijven betalen?
  • Mijn kind heeft een beperking. Hoe kan hij thuis blijven wonen?
  • Ik voel me af en toe alleen. Hoe kom ik in contact met mijn buren?
  • Er wordt gedreigd dat ik uit huis gezet word. Wat moet ik doen?
  • Ik heb of mijn kind/partner heeft een WLZ indicatie. En nu?
  • Ik heb een WLZ indicatie en wil thuis blijven wonen. Wat zijn de mogelijkheden?

Wat wij voor je doen

Samen met jou kijken we naar wat er speelt, wat jij (of je kind/partner) nodig heb(ben) en hoe jij zelf verder aan de slag kan. We helpen bij het krijgen van overzicht zodat je zelf de regie weer kunt pakken om te kiezen wat goed voor je is. Als het nodig is ondersteunen we jou en staan we naast je in de stappen die gezet moeten worden.  

We informeren, adviseren en ondersteunen bij de stappen die er gezet moeten worden bij het vinden van een passende woonplek met een WLZ indicatie.

We helpen je graag verder. Je hebt hier geen verwijzing of indicatie voor nodig, en onze hulp is gratis.

Wat kan er wel?

Voordat we van alles gaan regelen kijken we samen met jou waar je behoefte aan hebt en naar wat je zelf kan. Of wat je met hulp van je vrienden of familie kan doen. Zodat je zo zelfstandig mogelijk kan (blijven) wonen. We leren je bijvoorbeeld ook hoe je het huishouden kan (blijven) doen. Of we vertellen je welke keuzes je hebt voor je huis of welke hulpmiddelen je kan gebruiken.

Het is soms een uitdaging zijn om te weten welke woonvorm/instelling er zijn en welke passend is. Hier kunnen de consulenten je over informeren, advies geven en ondersteunen bij de aanmelding.

Hulp en ondersteuning voor zelfstandig wonen

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de gemeente Drechterland, Den Helder, Medemblik en Hoorn.

Ben je wat ouder en kan je wat hulp gebruiken? Of heb je een chronische ziekte? Via WonenPlus helpen we je graag met allerlei dagelijkse taken of andere regelzaken. Denk bijvoorbeeld aan klusjes in en om het huis, hulp bij je administratie of het regelen van vervoer met begeleiding.

Thuisadministratie voor ouderen

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de gemeenten Drechterland, Hoorn & Medemblik

Het kan zijn dat het niet meer lukt om alle bankzaken goed te regelen. Je bent bijvoorbeeld plotseling alleen komen te staan en je weet niet hoe het allemaal werkt. Of de rekeningen stapelen zich op en het lukt niet om alles op tijd de deur uit te krijgen. Wij kijken samen met jou hoe je jouw thuisadministratie goed kan regelen.

Een geschikte woning voor mensen met een beperking

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de regio’s Zuid-Kennemerland, IJmond, Noord-Kennemerland (uitzondering Dijk & Waard) en de gemeenten Den Helder, Schagen en Texel.

Zoek je een geschikte woning voor jezelf of iemand anders? Bekijk dan de website van MEE woonwinkel. Dit is dé website met aanbod van woningen voor mensen met een beperking. Op deze website vind je heel veel aangepaste woningen in Nederland. Ook vind je hier verschillende woonvoorzieningen en wooninitiatieven. Dit zijn vormen van wonen waarbij mensen met een beperking samen wonen en waar begeleiding of zorg mogelijk is.

Een Maatje voor mensen met dementie of een ggz-achtergrond

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik of Opmeer

Heb jij of heeft jouw partner, vader, moeder of andere naaste dementie of een ggz-achtergrond? Dan kan je een Maatje aanvragen. Dit is een getrainde vrijwilliger die samen met hem of haar iets leuks thuis of buiten de deur gaat doen. Dit helpt om de eenzaamheid van jouw naaste tegen te gaan. En om jou of andere naasten wat rust te geven.

Autodienst in Hoorn

Is reizen met het openbaar vervoer lastig? Dan kan je als inwoner van de gemeente Hoorn gebruik maken van de Autodienst. Onze vrijwilligers brengen je in hun eigen auto naar de plek waar je heen wilt. Hiervoor betaal je een vergoeding en je kan een rollator of extra persoon meenemen.

Heb je interesse in een cursus?