Onafhankelijke Cliëntondersteuning

Dit aanbod is beschikbaar in de gemeenten Bloemendaal, Castricum, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Heiloo, Velsen en Zandvoort.

Jij of iemand in jouw familie heeft hulp nodig. Of je krijgt al hulp of zorg maar wilt hier iets in veranderen. Dan heb je te maken met veel verschillende organisaties. Het is fijn als er dan iemand met je meedenkt. Iemand die de wetten en regels kent en voor je opkomt als je dat zelf lastig vindt. Een onafhankelijke cliëntondersteuner van MEE & de Wering helpt je daarbij. Onze hulp is gratis en je hebt er geen verwijzing voor nodig.

Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning?

Een onafhankelijk cliëntondersteuner geeft informatie of advies en ondersteunt bij vragen over zorg, wonen, onderwijs, opvoeding, vrije tijd, werk, geldzaken of inkomen. Samen met de cliëntondersteuner kijk je wat er nodig is.

Een cliëntondersteuner:

  • Bespreekt jouw vraag en de situatie, zet alles op een rijtje en zorgt voor overzicht.
  • Helpt bij gesprekken met bijvoorbeeld de gemeente, zorgaanbieder of het zorgkantoor.
  • Zorgt ervoor dat medewerkers bij organisaties goed naar je luisteren en begrijpen wat je probleem is.
  • Helpt bij het stellen van vragen en het bedenken van oplossingen.
  • Geeft informatie en advies zodat je goede keuzes kan maken.
  • Weet de weg naar hulp, zorg en hulpmiddelen. En helpt bij het regelen daarvan.
  • Helpt bij het doen van een aanvraag, bijvoorbeeld voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of voor de Wet langdurige zorg (Wlz).
  • Is er ook voor je als je het niet eens bent met een beslissing. Of ontevreden bent over de zorg die je nu krijgt.

Voor wie is onafhankelijke cliëntondersteuning?

MEE & de Wering biedt cliëntondersteuning aan kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen die kwetsbaar zijn of zich in een (tijdelijke) kwetsbare situatie bevinden. Professionals, mantelzorgers en familie kunnen ook bij
cliëntondersteuning van MEE & de Wering terecht. Ook met een Wlz indicatie.

We helpen je graag verder. Je hebt hier geen verwijzing of indicatie voor nodig, en onze hulp is gratis.

Word vrijwilliger

Lukt het niet om te werken maar wil je wel graag iets bijdragen aan jouw buurt? Of heb je tijd over en wil je graag iets betekenen voor mensen in je omgeving? Word dan vrijwilliger en help inwoners met klusjes in en om het huis, de administratie of andere zaken. Samen bekijken we wat er bij je past en hoeveel tijd je hebt. En je doet het niet alleen: we begeleiden je en je hoort bij ons team van meer dan 500 vrijwilligers!

Heb je interesse in een cursus?