Ouderschap Blijft

Een scheiding heeft een groot effect, ook op kinderen. Dat ouders zich samen blijven inzetten voor een goede opvoeding en ontwikkeling is heel belangrijk.

MEE & de Wering helpt ouders om goed met elkaar om te gaan als ze uit elkaar gaan, vooral voor hun kinderen. Als ouders constant ruzie maken, kan dat slecht zijn voor de kinderen. Ouderschap Blijft kan ouders helpen beter samen te werken. Het doel is om de ruzies met de ex-partner te stoppen en samen goed voor de kinderen te zorgen want ouders blijven altijd ouders!

Wat is Ouderschap Blijft?

Ouderschap Blijft is er om ouders te helpen als ze niet meer bij elkaar zijn, maar nog wel samen voor hun kinderen moeten zorgen. Het belangrijkste is dat de ouders samenwerken om hun kinderen gezond op te laten groeien in de nieuwe situatie.

Voor wie is Ouderschap Blijft bedoeld?

  • Voor ouders en hun kinderen tot en met 18 jaar die gescheiden zijn of daarmee bezig zijn
  • Voor ouders die moeite hebben met het verdelen van de zorg en opvoeding
  • Voor ouders die voor co-ouderschap hebben gekozen maar merken dat het niet goed werkt en voor problemen zorgt
  • Voor ouders die vaak ruzie maken omdat ze verschillende opvoedstijlen hebben

Wat is de rol van de kinderen?

Voor kinderen is het belangrijk dat beide ouders hun zaken goed regelen, vooral als ze uit elkaar gaan. Kinderen willen graag contact houden met allebei de ouders en vinden het belangrijk dat hun ouders zich aan hun afspraken houden. En het is goed om te weten wat de kinderen zelf denken en willen. Hiervoor kunnen we ook een gesprek met de kinderen inplannen.

Bemiddelingsgesprekken

Het doel van Ouderschap Blijft is dat ouders na een paar gesprekken weer afspraken kunnen maken die goed zijn voor de opvoeding en ontwikkeling van de kinderen. In die gesprekken proberen ze problemen op te lossen en het vertrouwen te herstellen. Meestal lukt dat in vijf gesprekken. De gespreksleider is neutraal, zorgt ervoor dat iedereen zich aan de afspraken houdt en helpt de ouders om weer met elkaar te praten.

Uitgangspunten van Ouderschap Blijft

  • Kinderen mogen beide ouders vaak zien
  • Ouders blijven samen voor hun kinderen zorgen, ook als ze niet meer bij elkaar zijn
  • Beide ouders zorgen voor een goed contact met kun kinderen
  • Belangrijk zijn de mogelijkheden en wensen van de kinderen en beide ouders