Mentorschap, bewindvoering en curatele

Heb jij, of krijg jij, een mentor, een bewindvoerder of een curator? Wij helpen je om deze woorden te begrijpen, beantwoorden jouw vragen en begeleiden je stap voor stap door het proces.

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de regio’s IJmond, Midden-Kennemerland, Noord-Kennemerland (uitzondering Dijk & Waard) en de gemeenten Enkhuizen, Den Helder en Schagen

Wat gebeurt er allemaal? 

Soms lukt het niet (meer) om zelf je geldzaken of persoonlijke zaken te regelen. Dan kan iemand anders dit voor je doen. Bijvoorbeeld je partner, een kind of een familielid. Als je zelf niet meer kan of mag beslissen over bepaalde zaken, dan kan het een stap verder gaan. Je krijgt (of kiest zelf voor) een mentor, een bewindvoerder of een curator. De rechter moet deze persoon eerst goedkeuren. Wij helpen je om dit proces goed te begrijpen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken. 

Wat wij voor je doen

Samen met jou kijken we naar wat er speelt, wat jij nodig hebt en hoe jij zelf verder aan de slag kan. We helpen bij het krijgen van overzicht zodat je zelf de regie weer kunt pakken om te kiezen wat goed voor je is. Als het nodig is ondersteunen we jou en staan we naast je in de stappen die gezet moeten worden.  

We helpen je graag verder. Je hebt hier geen verwijzing of indicatie voor nodig, en onze hulp is gratis.

Het kan zijn dat je jouw geldzaken niet (meer) goed kan regelen. Je kan daardoor in de problemen raken. Als de rechter iemand aanwijst die jouw financiële zaken overneemt. Dan sta je ‘onder bewind’ of heb je een ‘onderbewindstelling’.  

De bewindvoerder helpt jou als cliënt om jouw geldzaken en administratie goed op orde te hebben. Als cliënt blijf je wel handelingsbekwaam en mag je over andere onderwerpen wel zelf keuzes blijven maken. 

Handelingsbekwaam betekent dat je ouder bent dan 18, dat je zelfstandig handelingen mag doen die rechtsgeldig zijn en dat je daar zelf verantwoordelijk voor bent. 

Kan je jouw geldzaken en persoonlijke zaken niet regelen? Dan benoemt de rechter een curator. Dit is iemand die voor jou beslist over jouw geld, verzorging, verpleging en begeleiding. Je staat dan ‘onder curatele’ of hebt een ‘ondercuratelestelling’. 

De curator zorgt er zelf voor dat jouw geldzaken en administratie goed op orde zijn. Als cliënt ben je handelingsonbekwaam en mag je over bijna niets (meer) zelf beslissen.  

Handelingsonbekwaam betekent dat je ouder bent dan 18, dat je zelf geen handelingen mag doen die rechtsgeldig zijn en dat iemand anders verantwoordelijk is voor jou. 

Iedereen die meerderjarig is en het wil, kan worden benoemd tot mentor, bewindvoerder of curator. Dit kan dus een van je ouders, een broer of zus, een ander familielid of een bekende zijn. Dit moet je aanvragen bij de kantonrechter. Er zijn namelijk uitzonderingen wanneer iemand dit niet mag zijn. Wij helpen je om hiervoor de juiste formulieren in te vullen. 

Het kan zijn dat je niet tevreden bent over jouw bewindvoerder. Dat is heel vervelend. Je kan jouw bewindvoering niet zelf stoppen. Dit moet je aanvragen bij een kantonrechter. Ook als je een andere bewindvoerder wilt moet je dit bij de rechter aanvragen. Wij kunnen je hiermee helpen. 

Onze ondersteuning is gratis. Maar het aanvragen van deze maatregelen kost wel geld bij de rechter. Je betaalt een deel hiervan zelf, in de vorm van ‘griffierechten’. Kan je dit niet betalen? Dan kan je misschien een subsidie krijgen. Wij helpen je hierbij. Of lees hier zelf alvast meer over wat er mogelijk is. 

Handige links

Op deze websites vind je nog meer informatie: 

  • Rijksoverheid – Meer informatie over curatele, bewind en mentorschap 
  • De Rechtspraak – Aanvragen van curatele, bewind en mentorschap