Maatje voor mensen met dementie of een ggz-achtergrond

Heb jijzelf of een naaste van jou dementie of een ggz-achtergrond? Dan kan je een Maatje aanvragen. Dit is een getrainde vrijwilliger die iets leuks gaat doen met jou, jouw partner, vader, moeder of ander familielid. Om eenzaamheid tegen te gaan. Maar ook om jou of je familie wat meer rust te geven. 

Let op: deze ondersteuning geldt alleen voor de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik en Opmeer

Wat doet een Maatje

Een Maatje gaat samen met jou of jouw naaste iets leuks doen, thuis of buiten het huis. Bijvoorbeeld samen koffie drinken, een praatje maken, een spelletje doen of een rondje lopen in het park. Dit doet het Maatje een keer in de twee weken. Zo heb jij of jouw familielid af en toe een andere omgeving en een andere persoon om op te leunen. Zij kunnen zelfs samen oude contacten van jou of jouw familielid opzoeken of bij een bekende vereniging langs gaan. 

Zo werkt het 

De inzet van de getrainde Maatjes wordt door de gemeente betaalt. Je betaalt alleen de kosten van de activiteit zelf, zoals de drankjes of de bioscoop. Dit zijn de stappen voor in het aanvragen van een Maatje: 

Stap 1

Neem contact met ons op om een Maatje aan te vragen 

Stap 2

Onze coördinator komt kennismaken. Dit duurt ongeveer een uur. Hierin bespreken we de wensen en verwachtingen. 

Stap 3

De coördinator zoekt een geschikte vrijwilliger. Dit doen we zo snel mogelijk, maar kan soms iets langer duren 

Stap 4

Klikt het? Dan komt het Maatje één keer in de twee weken langs. Dit doet hij of zij maximaal drie jaar. De coördinator blijft beschikbaar voor vragen en voor begeleiding van het Maatje. 

Stap 4

Is er drie jaar voorbij? Dan kunnen we een nieuw Maatje zoeken. Is met het huidige Maatje een vriendschap ontstaan? Dan kunnen jullie als vrienden contact blijven houden en gaan wij hier als organisatie tussenuit.