‘OOK MIJN PLEK’ legt discriminatie bloot in Alkmaar

Zahra Taghlaoui (47) uit Heerhugowaard groeit als kind op in een witte wijk en vindt mensen die zich gediscrimineerd voelen maar aanstellers. Tot ze als sociaal werkster en wijkcoach bij MEE & de Wering in een multiculturele bubbel terechtkomt, vertelt ze in de documentaire Ook mijn plek, die de komende maanden te zien is op verschillende plekken in Alkmaar. “Toen kwam ik erachter dat ik echt een bord voor mijn kop had.’

Onlangs is de documentaire ‘OOK MIJN PLEK’ in première gegaan. Een documentaire met als thema discriminatie en racisme in Alkmaar. In plaats van slachtoffers, staan juist twee powervrouwen centraal. Twee pioniers op het gebied van verbinding, die laten zien hoe het ook kan. Zahra en Sefanja zijn de pioniers uit de documentaire.

Zahra werkt als buurtcoach en sociaal werkster bij MEE & de Wering en helpt vrouwen met een migratieachtergrond onder andere met het vinden van een baan. “Schoonmaken? Daar ben je veel te slim voor”, hoor je haar in de documentaire zeggen. “Je moet mensen de maatschappij in trekken, dan krijg je een mooi Nederland.”

Sefanja is werkzaam als jongerenwerker en helpt jongeren die naar eigen zeggen, “geen lekkere start hebben gehad”. Op welke manier dan ook. Zelf heeft ze ook te maken gehad met racisme en discriminatie. Maar ze zegt ook: “Het ligt niet alleen aan witte mensen hè. We doen het allemaal, soms sluipt het er gewoon in. Jij maakt de keus om het anders te doen en daar start het mee.” Het is het doel waar de makers op duiden. “Ga het gesprek aan, ga het ongemak niet uit de weg en wees bewust van wat je zegt, want woorden hebben kracht.”

OOK MIJN PLEK is de komende maanden te zien op elf verschillende locaties, in onder meer buurthuizen. “De meeste voorstellingen zijn voor iedereen toegankelijk, maar we bezoeken ook een aantal scholen. Na de film voeren we gesprekken en kunnen mensen hun reactie of emoties delen. Vervolgens kunnen mensen in kleine groepjes verder brainstormen over hoe we racisme en discriminatie kunnen tegengaan. Die input dragen we over aan de gemeente, zodat er nieuw beleid kan worden gemaakt.”

Na de geslaagde première in Theater De Vest, hopen de filmmakers volle zalen te trekken. “Het speelt zich af in de regio Alkmaar, maar het is een universeel probleem. Jong en oud, iedereen moet hem zien. De film heeft niet alleen kritiek op de witte Nederlander, iedereen heeft het in zich en doet het eigenlijk. De vraag is: wat doe je ermee? Uiteindelijk gaat het om bewustwording en gedragsverandering.”

OOK MIJN PLEK  is van 26 maart t/m 20 mei gratis te zien in Alkmaar, kom je ook?

  • 26 maart: Stadsstrand De Kade – Alkmaar
  • 11 april: Wijkcentrum de Oever – Oudorp
  • 20 april: De Rietschoot – Koedijk
  • 21 april: Wijkcentrum De Blauwe Boom – Alkmaar
  • 3 mei: De Groene Zwaan – Graft-de Rijp
  • 11 mei: Wijkcentrum Mare Nostrum – Alkmaar
  • 16 mei: Wijkcentrum Mare Nostrum – Alkmaar
  • 17 mei: Wijkcentrum Overdie Ontmoet – Alkmaar
  • 20 mei: Indoor Skatepark STRAAT! – Oudorp

Fotograaf Keith Montgomery