‘Eet en ontmoet’ breidt uit in Hoorn

HOORN – Nederland vergrijst. Veel oudere mensen wonen alleen, maar vinden het wel erg leuk om samen met andere mensen te eten. Voor hen is er ‘Eet en Ontmoet’ in Hoorn centrum, Blokker, Zwaag en de wijken Risdam en Kersenboogerd. 

 "Het is belangrijk om regelmatig je huis uit te gaan en mensen te ontmoeten."
“Het is belangrijk om regelmatig je huis uit te gaan en mensen te ontmoeten.” Foto: aangeleverd

Door samen te eten zijn al heel wat vriendschappen ontstaan. Gezellig eten in je eigen wijk met nog vier á vijf andere wijkbewoners in een huiselijke setting, dát is het idee van Ria Wouters, inwoonster van Hoorn centrum. 

Mensen ontmoeten

De initiatiefneemster is Eet en Ontmoet gestart in Zwaag, waar ze eerder woonde. Wouters wilde graag vrijwilligerswerk doen. Maar wat dan? “In verpleeghuizen zien de bewoners al zoveel gezichten, ik besloot iets op te zetten voor mensen die juist alleen wonen. Ik hou erg van koken.” Eet en Ontmoet is hiermee geboren. Wouters benaderde welzijnsorganisatie MEE & de Wering voor de coördinatie. En ook vanuit de gemeente kreeg ze positieve reacties. “Het is belangrijk om regelmatig je huis uit te gaan en mensen te ontmoeten”, vindt ze. “Dit maakt het leven leuker. Door samen te eten zijn er al heel wat vriendschappen ontstaan. Of mensen gaan op andere dagen met elkaar wandelen. Elke avond dat we bijeen zijn gekomen denk ik weer: wát was het weer een gezellige avond met mooie gesprekken. Het is belangrijk om regelmatig je huis uit te gaan en mensen te ontmoeten.”

Komen eten?

Eet en Ontmoet is bedoeld voor mensen van 55+. Woont u alleen? Of kent u iemand die alleen is en gezelligheid en structuur kan gebruiken? Is uw moeder of vader alleenstaand? Een buurvrouw, buurman, tante of oom? Bespreek Eet en Ontmoet met hen en meld hen aan. Mensen die willen aanschuiven kunnen zich natuurlijk ook zelf aanmelden. De verse, gezonde maaltijd bestaat uit een voor- hoofd- en nagerecht en een drankje. De eigen bijdrage is 7,50 euro en wordt contant afgerekend. “Als de bijdrage of het vervoer een probleem is vinden we een oplossing”, zegt Ria.

Kookvrijwilliger

Vrijwilligers kunnen zich als gastvrouw- of heer aanmelden om een keer per maand te koken. Alle kookvrijwilligers krijgen eerst een intakegesprek met coördinator Noëlle Zarrade van MEE & de Wering. De vrijwilliger kookt in haar of zijn eigen huis. De eters komen van circa 17.30 tot 19.30 uur. Het is dus geen avondvullend programma dat de vrijwilliger organiseert. “Onder andere de wijk de Grote Waal heeft nog geen kookvrijwilligers”, geeft Zarrade aan. “Deze mensen eten nu mee in de binnenstad van Hoorn, maar het is juist zo leuk om in de eigen wijk te eten omdat je elkaar dan ook vaker tegenkomt op straat.” 

Aanmelden kan via MEE & de Wering 088-0075140 of info@meewering.nl onder vermelding van Eet en Ontmoet.