Tweede spoortrajecten
Dit aanbod is beschikbaar in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum, Den Helder, Dijk & Waard, Drechterland, Edam/Volendam, Enkhuizen, Heemskerk, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec, Texel, Uitgeest en Velsen.
MEE & de Wering heeft ruime ervaring in het begeleiden van mensen naar passend werk. Dit doen we voor het UWV, gemeenten, werkgevers en inkomensverzekeraars. Onze tweede spoortrajecten zijn bedoeld voor mensen die in het verleden zijn ingestroomd op de arbeidsmarkt, maar door ziekte of beperking zijn uitgevallen. Als blijkt dat re-integratie bij de huidige werkgever niet mogelijk is, wordt een ‘tweede spoor’ ingezet. Dit betekent dat de werknemer begeleid wordt naar passend werk bij een andere werkgever.
Mee & de Wering kan elke inwoner begeleiden in een traject. Re-integreren of het vinden van een nieuwe baan is altijd ingewikkeld, zeker als de lichamelijke/geestelijke gezondheidsklachten fors zijn en/of er sprake is van een beperking. Een tweede spoortraject is in dit geval intensiever dan een regulier traject en vereist ook veel praktische ondersteuning. Onze jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen met een (lichamelijke of mentale) beperking is hierbij zeer waardevol.
Waarom een tweede spoortraject starten voor een werknemer?
Primair om de werknemer nieuw perspectief te bieden en deze blijvend en kwalitatief te laten participeren binnen de samenleving. Daarnaast is het opstarten van een tweede spoor traject een verplichting vanuit de Wet Verbetering Poortwachter. Het kan uiteindelijk de schadelast verminderen voor de werkgever.
Hoe ziet een tweede spoortraject er in de praktijk uit?
We gaan op zoek naar een duurzaam toekomstperspectief binnen het eigen vermogen en de grenzen en wensen van de werknemer. De stappen en oplossingen zijn concreet, meetbaar en haalbaar. Ons team van job- en re-integratiecoaches benadert bedrijven om de werkzoekende te introduceren. MEE & de Wering heeft een groot netwerk van bedrijven (in het sociaal domein en de reguliere sector) waardoor de contacten vaak makkelijk worden gelegd. Ze bieden advies – ook rondom de wet- en regelgeving – en ontzorgen. We staan klaar voor de werknemer én de werkgever. Met de werknemer beoordelen we samen de arbeidsmarktpositie. Waar staat deze nu en welke functies passen bij de mogelijkheden en interesses? We bieden begeleiding bij het schrijven van een brief en een cv, vervolgens bereiden we samen de sollicitatiegesprekken voor. Verder bieden we coaching op het gebied van zelfvertrouwen, assertiviteit en het omgaan met een eventuele beperking.
Kan een werkervaringsplaats ook onderdeel zijn van het traject?
Soms kan dit het geval zijn. Tijdens een werkervaringsplaats ervaart de werknemer in de praktijk of het type werk passend is. We bieden maatwerk, dus geen traject is hetzelfde. We passen het aan op de situatie van de werknemer.
Hoe werkt een tweede spoortraject wettelijk?
De werkgever heeft de verplichting een langdurig arbeidsongeschikte medewerker minimaal twee jaar lang te laten re-integreren. De richtlijnen voor re-integratie vanuit de werkgever zijn vastgelegd in de Werkwijze Poortwachter van UWV.
Wat moet ik doen om een tweede spoortraject te starten voor een werknemer?
Neem contact op met ons gespecialiseerde team. We denken graag met je mee.
Email: reintegratie@meewering.nl
Telefoonnummer: (088) 0075 000