Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten

Nieuwsbrief MEE & de Wering

Nieuwsbrief MEE & de Wering

December 2019: met o.a. VN verdrag en inclusie; onbeperkt meedoen. Toekomstcoaches, Kunst met Grote G, Maatschappelijke diensttijd

Onze nieuwsbrief wordt geschreven voor en door cliënten, professionals en stakeholders. De nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar.

U kunt zich onderaan deze pagina aanmelden voor de nieuwsbrief.

 

Kopij aanleveren en reageren:
Heeft u een leuke tip of idee voor de nieuwsbrief? Dan kunt u contact opnemen met onze hoofdredacteur Niels van Beelen via n.vanbeelen@meewering.nl of 088 0075 805.

 

In elke nieuwsbrief schrijft Niels van Beelen een column om mensen te intrigeren en informeren.December 2019 – Andere bedrading in mijn hoofd

Mensen om mij heen hebben ondertiteling nodig om mij te begrijpen. Dit komt dankzij een onaangename combinatie van autisme en een taalontwikkelingsstoornis, waardoor mijn hersenen altijd een omweg maken als ik een gesprek wil houden. Ik struikel over mijn woorden, ik zeg een woord en vervang dat dan gelijk met een gepaster woord en ik gebruik de Engelse versie wanneer ik de Nederlandse term ben vergeten. Ik ging pas voluit praten rond mijn zesde jaar en daarvoor sprak ik ook meer Engels dan Nederlands. Mijn vader vroeg zich toen af wie dit mij had aangeleerd, totdat hij besefte dat het met de televisie te maken had. In die tijd was er nauwelijks iets als buitenlandse films of series met Nederlands gesproken versies. Wanneer het op de buis verscheen, werd het simpelweg ondertiteld. 

Op het eerste gezicht lijkt het dan erop dat ik ondanks mijn taalontwikkelingsstoornis een talent voor Engels heb, maar de bedrading in mijn hoofd is wat vreemder dan dat. Ik sprak namelijk als klein kind ook over de ‘farawaylooker’, oftewel een verrekijker maar dan direct vertaald in het Engels. Dat is niet iets wat ik gehoord heb, dat is een connectie die ik op kleuterleeftijd heb bedacht. En dan was er nog hoe ik vroeger ‘koekoe’ zei tegen mijn broertje, lieve leeftijdgenootjes en mooie poppen. Een begeleidster zei toentertijd dat ik dit verkeerd deed, om gecorrigeerd te worden door mijn vader dat ik dit had gehaald van het Katwijkse woord ‘koekelen’, wat knuffelen betekent. Dit en andere verhalen zijn maar het topje van de ijsberg wat betreft mijn moeizame taalverwerving door de jaren heen. 

Ik ben ver gekomen sinds die tijd, maar nog niet ver genoeg naar mijn genoegen. Voornamelijk omdat ik nu ook heel veel meer praat dan voorheen. Het kan me nog regelmatig frustreren wanneer ik moet zoeken naar het juiste woord. Maar ik vrees dat ik vanwege mijn bedrading altijd wel moeite zal hebben met het vinden van woorden wanneer ik praat, of in ieder geval meer moeite dan de doorsnee persoon. Begrijp me niet verkeerd, ik zal altijd mijn best doen om vooruitgang te boeken. Ik vind het echter van belang om reëel te zijn in je doelen. Je kan voortgang niet forceren, ongeacht of het te langzaam gaat voor jou of voor jouw omgeving. De reden dat ik zover ben gekomen is ook omdat ik ondersteuning kreeg op elk punt van mijn ontwikkeling, omdat mijn familie, docenten en begeleiders toen en nu kijken naar wat ik kan doen in plaats van wat zij willen dat ik kan doen. Bijvoorbeeld: tijdens mijn journalistieke studie waren de interviews de moeilijkste taken. Toen ik tijdens mijn tweede stage een lijst van politici kreeg om op te bellen voor een paar vraagjes, moest ik me na elk gesprek even afzonderen vanwege de stress. Nu ben ik de expert van interviews op werk. Beetje bij beetje, stap voor stap heb ik mijzelf verbeterd. Nogmaals, ik zal niet stoppen met vooruitgang boeken. Zoiets is voor mij onbespreekbaar.

Niels van Beelen
Niels van Beelen heeft een Bachelor in Media, Information and Communication (BMIC) en is sinds 2013 werkzaam als ondersteuner communicatie bij MEE & de Wering. Hier werkt hij aan de redactie van nieuwsbrieven, het bijhouden van de MEE Vakantiewijzer, het zoeken van evenementen en onderwerpen voor de agenda en Twitter en meer.

Foto is gemaakt door Keesnan Dogger.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's