Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten

Nieuwsbrief MEE & de Wering

Onze nieuwsbrief wordt geschreven voor en door cliënten, professionals en stakeholders. De nieuwsbrief verschijnt drie keer per jaar.

U kunt zich onderaan deze pagina aanmelden voor de nieuwsbrief.

 

Kopij aanleveren en reageren:
Heeft u een leuke tip of idee voor de nieuwsbrief? Dan kunt u contact opnemen met onze hoofdredacteur Niels van Beelen via n.vanbeelen@meewering.nl of 088 0075 805.

 

In elke nieuwsbrief schrijft Niels van Beelen een column om mensen te intrigeren en informeren.


April 2019 – Echt volwassen zijn

Ik ben bijna 32 jaar, ik woon nog steeds bij mijn ouders en de komende jaren zal ik waarschijnlijk nog steeds bij hun wonen. En ik heb hier geen enkel probleem mee. Het moet ook gezegd worden dat mijn ouders hier ook geen enkel probleem mee hebben; van hen mag ik zo lang als ik wil onder hun dak leven. Het is misschien niet stoer of cool om op mijn leeftijd nog geen eigen plek te hebben, maar mijn imago vind ik van weinig belang vergeleken met mijn gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Als ik na mijn opleiding gelijk had geprobeerd om zelfstandig te wonen, zou ik binnen een paar weken geheel zijn ingestort.

Dus ik bleef in mijn vertrouwde kamer, in een omgeving dat mij rust, advies en steun gaf wanneer ik dat nodig had. Daardoor ben ik heel wat verder gekomen dan dat als ik meteen in het diepe had gesprongen. Ik moet benadrukken hoe geruststellend het is om te weten dat er warm eten en een goed bed voor jou klaarliggen, geregeld door mensen die weten wanneer je gezelschap nodig hebt en wanneer je alleen wilt zijn. Toen ik in 2013 begon bij MEE & de Wering – toen nog bekend als MEE Noordwest-Holland – isoleerde ik mezelf in mijn kamer na elke werkdag. Ik zat met mijn familie aan tafel tijdens het avondeten, maar voor de rest van de avond kon niemand mij zien. Dat had ik nodig na een lange dag van opdrachten en gesprekken, van een gebouw vol met collega’s. Het is pas in de laatste twee of drie jaar dat ik de juiste mengsel van ervaring, controle en medicatie heb om de prikkels van de wereld goed te verwerken. Dat ik mijzelf kan voorbereiden op zelfstandig wonen. Langzaam maar zeker leer ik meer over het huishouden, over boodschappen doen, kleren wassen, diners voorbereiden, belastingen indienen en meer.

Als er nog steeds lezers van deze column zijn die twijfels hebben, die zich schamen dat ze nog niet op eigen benen staan, wees gerust dat iedereen hulp kan gebruiken met opstaan. Een grote reden waarom ik nog thuis woon is omdat tijdens mijn studententijd vele van mijn studiegenoten openlijk jaloers op mij waren. Meerdere keren werd er gesproken over wonen en huishouden, vele keren mompelde ik dat ik nog bij mijn ouders woonde en alle keren kreeg ik te horen dat ik dat zo lang mogelijk in stand moest houden. Mijn medestudenten klaagden en betreurden hoe moeilijk het huishouden was, om nog maar te zwijgen over huur, administratie en kamergenoten. En dit waren niet mensen met autisme, ADHD of andere beperkingen. Dit waren normale leeftijdsgenoten, studenten die dezelfde opdrachten kregen als ik.

Het feit dat je nog bij je familie woont, dat je als volwassene nog hun hulp nodig hebt met alledaagse zaken, maakt van jou geen minder mens. In mijn ogen ben je pas echt volwassen wanneer je de hulp van anderen kan aanvaarden zonder schroom.

 

Niels van Beelen
Niels van Beelen heeft een Bachelor in Media, Information and Communication (BMIC) en is sinds 2013 werkzaam bij de communicatie afdeling van MEE & de Wering. Hier werkt hij aan de redactie van nieuwsbrieven, het bijhouden van de MEE Vakantiewijzer, het zoeken van evenementen en onderwerpen voor de agenda en Twitter en meer.

Foto is gemaakt door Keesnan Dogger.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's