Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten

Nieuwsbrief MEE & de Wering

Onze nieuwsbrief wordt geschreven voor en door cliënten, professionals en stakeholders. De nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar.

U kunt zich onderaan deze pagina aanmelden voor de nieuwsbrief.

 

Kopij aanleveren en reageren:
Heeft u een leuke tip of idee voor de nieuwsbrief? Dan kunt u contact opnemen met onze hoofdredacteur Niels van Beelen via n.vanbeelen@meewering.nl of 088 0075 805.

 

In elke nieuwsbrief schrijft Niels van Beelen een column om mensen te intrigeren en informeren.


September 2019 – De kracht van instemmende geluiden

Toen we eerder dit jaar afscheid namen van een stagiaire, zei ze dat ze mij altijd zal herinneren. Niet vanwege mijn Olympische prestaties, verblindende schoonheid of mijn encyclopedische kennis van oude fantasie bordspellen, maar vanwege mijn terugkerende refrein van “h-hmn”. Iedereen die met mij een gesprek voert, hoort minstens één keer van mij dit instemmende geluid. Hiermee geef ik drie dingen aan. Ten eerste dat ik luister naar wat er wordt verteld en aanmoedig om meer te vertellen. Ten tweede dat ik het eens ben met mijn gesprekspartner(s) op een vrijblijvende manier, zodat als ik later een belemmering zie ik het kan aankaarten zonder mezelf tegen te spreken. Ten derde en allerbelangrijkste nog, het geeft me de tijd om onvervalste zinnen te bedenken.

Dat heeft waarschijnlijk wat uitleg nodig. Omdat mijn hoofd regelmatig een wirwar van gedachtepatronen is, kan het mij langer duren dan anderen om te praten, om een respons te bedenken op iemands uitspraak. En wanneer je zichtbaar naar woorden zit te zoeken, gaan mensen je al snel negeren of voor jou spreken. Ze bedoelen het niet verkeerd, ze willen gewoonweg verder met het onderwerp. Het liefst met jou, maar als dat niet kan, dan is het maar zo. Het zorgt er helaas wel voor dat je zelf niet de kans krijgt om je mening te delen. En wanneer je een vol hoofd hebt zoals ik, dan raak je alleen maar dieper in gedachten wanneer je niet kan deelnemen aan een gesprek. Zeker wanneer meerdere mensen aan het woord zijn, zoals tijdens familievisites, diners en feesten. Niemand geeft jou aandacht en naast praten en de eventuele hapjes valt er niets om te doen, dus je gaat maar fantaseren. Het kan wel prettig zijn om alleen te zijn met je gedachten, maar in zulke gevallen ben je juist niet alleen. Je zit dan opgesloten in je hoofd, met als tralies een onbegrijpelijke kakofonie van geluid.

Dus kwam ik met het idee om instemmende geluiden en gebaren te maken, om de indruk te geven dat ik aandachtig zat te luisteren. In hun richting kijken, bevestigend knikken, mijn kin in mijn hand houden in een denkers positie en handige routine uitspraken zoals “ik zal erover denken”, “tja” en natuurlijk “h-hmn”. Hierdoor zijn mensen meer geneigd om zich tot mij te richten en op mij te wachten wanneer mijn tong in een strik ligt. En voordat de mensen in mijn omgeving dit lezen en denken dat ik hun al deze tijd heb voorgelogen, mijn gedachten zijn al lange jaren heel wat meer geordend. Dankzij dit aangeleerd gedrag voel ik me veel meer op rust tijdens gesprekken, waardoor ik makkelijker en sneller zinnen kan formuleren en spreken. En zelfs wanneer ik niets heb om toe te voegen aan het gesprek, doe ik op deze manier toch nog op een manier mee en hou ik zo mijn aandacht erbij. Om nog maar te zwijgen over het feit dat mensen het zeer waarderen wanneer je aangeeft dat je naar hun luistert. Tegenwoordig lukt het mij om lange dialogen te houden, soms wel urenlang. En dit allemaal dankzij een paar gemompelde woorden.

 

Niels van Beelen
Niels van Beelen heeft een Bachelor in Media, Information and Communication (BMIC) en is sinds 2013 werkzaam als ondersteuner communicatie bij MEE & de Wering. Hier werkt hij aan de redactie van nieuwsbrieven, het bijhouden van de MEE Vakantiewijzer, het zoeken van evenementen en onderwerpen voor de agenda en Twitter en meer.

Foto is gemaakt door Keesnan Dogger.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's