Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten

Nieuwsbrief MEE & de Wering

Onze nieuwsbrief wordt geschreven voor en door cliënten, professionals en stakeholders. De nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar.

U kunt zich onderaan deze pagina aanmelden voor de nieuwsbrief.

Kopij aanleveren en reageren:

Heeft u een leuke tip of idee voor de nieuwsbrief? Dan kunt u contact opnemen met onze hoofdredacteur Niels van Beelen via n.vanbeelen@meewering.nl of 088 0075 805.

 

In elke nieuwsbrief schrijft Niels van Beelen een column om mensen te intrigeren en informeren.


Maart 2020 – Woestijndroge humor

In mijn adolescentie lachten mensen vaak om mijn grappen, zeker wanneer ik geen grappen maakte. Het had te maken met mijn manier van spreken, met hoe ik vroeger moeite had om mezelf uit te drukken. Ik toonde weinig tot geen emotie in mijn stem, waardoor het klonk alsof ik sarcastisch sprak. Een goed voorbeeld hiervan is hoe op de hogeschool een nieuwe jaargenoot mij om mijn mobiele nummer vroeg. Mijn eerlijke reactie was dat ik mijn nummer niet wist omdat het niet vaak gebeurde dat ik mezelf moest bellen. Ik bedoelde hiermee geen komedie; in die tijd was ik minder voorbereid en stond mijn mobiele nummer niet geschreven op een stuk papier of vast in mijn hoofd. De jaargenoot dacht echter dat ik een grap maakte – zo’n uitstekende grap zelfs dat we vrienden werden en dat hij regelmatig naar mijn mening vroeg.

Wat helaas ook regelmatig gebeurde in die tijd was dat ik met opzet een mop probeerde te vertellen en de enige reactie een oorverdovende stilte was. Om weer een hogeschool voorbeeld te nemen, bij een film opdracht gaf ik een kinderachtig antwoord op een serieuze vraag. Op zich niet erg, ware het niet dat ik direct zo stakkerig om moest lachen dat ik gelijk de minuscule grap vermoordde. En dit deed ik in vol besef voor een lopende camera. Waarvan de filmopname later voor de gehele klas werd vertoond. Ruim tien jaar later en ik weet nog steeds niet wat mij bezielde op dat moment. Voor een lange tijd was mijn gevoel voor humor vrij gering, zoals bij meer mensen met autisme. Onze achterstand qua communicatie en sociale vaardigheden heeft een grote invloed op humor, laat staan onze moeite om prikkels te verwerken – de stemtoon, de lichamelijke gebaren, de context van de grap etc.

Dat wekt natuurlijk de vraag op hoe, aangezien ik steeds verleden tijd gebruik bij mijn mop-misstappen, het mij is gelukt om beter te zijn met grappenmakerij. Twee redenen: ten eerste zit ik nu op medicatie waarmee ik goed kan slapen en prikkels kan verwerken. Ten tweede en ook als allerbelangrijkste, volharding. Ik kan uit ervaring spreken dat het pijnlijk en snijdend kan zijn om blunders te maken, om uitgelachen te worden. Maar dat gevaar zal er altijd zijn, zelfs voor veteraan-komedianten. Humor bevat diverse elementen naast communicatie, zoals de benodigde achtergrondkennis om de grap te begrijpen en de stemming van het publiek in kwestie. Er bestaat geen garantie dat mensen jouw grap grappig zal vinden. Er zullen altijd factoren buiten jouw controle staan. Het enige wat wel in jouw controle is, is jouw eigen zelfvertrouwen. Het was niet mijn bedoeling om mijn jaargenoot aan het lachen te maken, maar het gebeurde wel en ik maakte er gebruik van. Ik wist snel een glimlach te toveren op mijn gezicht, waardoor mijn ‘grap’ geaccepteerd werd en ik een goeie werkrelatie wist op te bouwen, waardoor de studie voor ons beiden makkelijker werd. En door van dit soort momenten te leren, zijn mijn grappen en de reacties daarop nu heel wat meer authentiek.

 

Niels van Beelen
Niels van Beelen heeft een Bachelor in Media, Information and Communication (BMIC) en is sinds 2013 werkzaam als ondersteuner communicatie bij MEE & de Wering. Hier werkt hij aan de redactie van nieuwsbrieven, het bijhouden van de MEE Vakantiewijzer, het zoeken van evenementen en onderwerpen voor de agenda en Twitter en meer.

Foto is gemaakt door Keesnan Dogger.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's