Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten

Nieuwsbrief cliënten

Onze nieuwsbrief wordt geschreven voor en door cliënten. De nieuwsbrief verschijnt drie keer per jaar.

U kunt zich onderaan deze pagina aanmelden voor de nieuwsbrief.

 

Kopij aanleveren en reageren:
Heeft u een leuke tip of idee voor de nieuwsbrief? Dan kunt u contact opnemen met onze hoofdredacteur Niels van Beelen via n.vanbeelen@meewering.nl of 088 0075 805.

 

In elke nieuwsbrief schrijft Niels van Beelen een column om mensen te intrigeren en informeren.


December 2018 – Technologie stopt maar niet met groeien

Ik ben oud genoeg om me een wereld zonder computers te herinneren. Of in ieder geval een wereld waarin computers niet overheersend waren, zoals nu. Op de basisschool hadden we een vierkant onding met Roller Coaster Tycoon, een videospel waarmee je pretparken bouwt en wat uren of dagen kan duren. Het feit dat het een demoversie was met geen mogelijkheden tot opslaan – wat betekent dat iedere speler dus telkens opnieuw moet beginnen – stopte mij en mijn klasgenoten niet om te vechten om het toetsenbord. Tegenwoordig ben je als scholier een kneus als je geen breedbeeldcomputer in je kamer hebt met een paar dozijn videospellen van allerlei genres en types. Om nog maar te zwijgen over spelcomputers, tablets en andere hypermoderne gadgets. Ik voel me soms wat overdonderd door de snelle vooruitgang op het veld van technologie. Ik vrees dat er ooit een moment zal zijn waar ik de kluns ben, waar ik perplex sta voor een kwestie waar zesjarigen al alles vanaf weten.

In principe ben ik daar al. Ik ben wel uitstekend in het navigeren op het internet en in diverse computerprogramma’s, maar kom niet bij mij met technische vragen. Wanneer er een echt probleem is, zoals virusbestrijding of het installeren van een harddrive, worden mijn jongere broers erbij gehaald. Mijn broer Steven heeft een succesvolle carrière als programmeur en mijn broer Luuk volgt nu een IT-opleiding met economie. Lange tijd ging ik door het leven zonder een mobiele telefoon. Toen ik op de hogeschool terechtkwam, kocht ik een simpele fliptelefoon met een prepaidtegoed waar ik nauwelijks gebruik van maakte. Maar liefst tien jaar heb ik deze telefoon in gebruik gehad, terwijl mijn familie en collega’s lovend spraken over apps en internet in je broekzak. Sinds deze zomer heb ik ook een smartphone en dat was voornamelijk omdat mijn werkgever een app introduceerde om op onze werkcomputers in te loggen. Nu, een half jaar later, moet ik nog steeds details en programma’s van de smartphone uitvogelen.

Maar mijn gehannes met technologie betekent niet dat ik het nut er niet van inzie. Met mijn eigen computer wordt ik steeds vaardiger, op meerdere manieren. Vroeger moest ik mijn school- en bibliotheekboeken doorspitten om informatie te vinden over een moment in geschiedenis of een interessant onderwerp. Nu kan ik met de encyclopedie van Wikipedia en de zoekfunctie van Google gelijk meerdere bronnen vinden met ontelbare pagina’s aan informatie. Als iemand met autisme heb ik vaak moeite om de juiste woorden te vinden; websites zoals WikiWoordenboek en Synoniemen.net en Vertalen.nu zijn voor mij een uitkomst. Ik ben lid van diverse forums en maak gebruik van Skype en WhatsApp om in contact te blijven met familie en vrienden, die ik anders niet zou spreken of kennen. Op de basisschool deden we ons werk met pen en papier, nu hebben we programma’s zoals Word waarmee je met een paar knoppen van lettertype, -grootte en kleur kan veranderen, met mogelijkheden voor afbeeldingen, symbolen, tabellen, tekstvakken en nog veel meer. Als ik mij verveel, kan ik videoseries kijken zoals Atop the Fourth Wall of webstrips lezen zoals Widdershins. En nu ik mijn smartphone heb, kan ik dit op elk moment van de dag doen, ongeacht de locatie.

Technologie stopt maar niet met groeien, waardoor ik ook niet stop met groeien.

 

Niels van Beelen
Niels van Beelen heeft een Bachelor in Media, Information and Communication (BMIC) en is sinds 2013 werkzaam bij de communicatie afdeling van MEE & de Wering. Hier werkt hij aan de redactie van nieuwsbrieven, het bijhouden van de MEE Vakantiewijzer, het zoeken van evenementen en onderwerpen voor de agenda en Twitter en meer.

Foto is gemaakt door De Beeldredaktie.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's