Nieuwsbrief cliënten

Onze nieuwsbrief wordt geschreven voor en door cliënten. De nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar.

U kunt zich onderaan deze pagina aanmelden voor de nieuwsbrief.

 

Kopij aanleveren en reageren:
Heeft u een leuke tip of idee voor de nieuwsbrief? Dan kunt u contact opnemen met onze hoofdredacteur Niels van Beelen via n.vanbeelen@meewering.nl of 088 6 522 522.

 

In elke nieuwsbrief schrijft Niels van Beelen een column om mensen te intrigeren en informeren.


November 2017 – Het belang van zelfbesef

In mijn tienerjaren dacht ik dat ik geen fouten kon maken. Ik was immers de slimste van de klas, en haalde vaker wel dan niet de beste resultaten. Tegelijkertijd kon ik zeer agressief zijn. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik in de pauze op het schoolplein in de verte een flard van een gesprek hoorde, wat mogelijk ten nadele van mij kon zijn. Ik werd laaiend. Of ik de klasgenoot in kwestie heb uitgescholden of geslagen, weet ik niet meer. Ik hoop van niet.

Vanwege mijn autisme begreep ik in vele gevallen niet waarom mensen vonden dat ik iets verkeerd deed, waarom ze het met mij oneens waren. In mijn verwarring, en mijn pogingen om kritiek te voorkomen, ging ik steeds minder met anderen om. Ik bleef langer in mijn eigen kamer en mijn eigen gedachten. Door mezelf af te zonderen kon ik lang doorsukkelen, zonder dat ik besefte wat mijn betere en mindere kwaliteiten zijn. Op school hoefde ik weinig moeite te doen. De lesstof ging mij gemakkelijk af. Het gebeurde wel eens dat een werkstuk of ander project faalde, omdat ik het steeds voor mij uitschoof en het daardoor niet op tijd af had. Het hielp ook niet echt dat ik last had van slapeloosheid – als kind had ik al moeite met slapen, maar als tiener werd het alleen maar erger. Elke dag had ik zware mist in mijn hoofd, wat mijn onbegrip van de wereld alleen maar versterkte. Ik kreeg pas enig zelfbesef op mijn eerste jaar op de hogeschool. Elk kwartaal moesten wij een groepsproject doen. Iedereen had zijn of haar eigen taken en verantwoordelijkheden. Het was voor mij nieuw, dat ik mijn werk en resultaten moest delen met anderen. Net zoals op de middelbare school, schoof ik taken voor mij uit. Hoe dichter we de deadline naderen, hoe duidelijker het werd dat ik weinig tot geen werk had gedaan. Ik voelde mij vreselijk. Het was moeilijk voor mij om te verteren dat mijn studiegenoten door mijn toedoen een lager cijfer kregen, en het gevaar liepen dat zij het gehele jaar opnieuw moesten doen.

Ik bood mijn verontschuldigingen aan. Ik stelde voor dat als zij mij meer last dan hulp vonden, ze mij maar uit de groep moesten gooien. Dit voorstel kwam uit het diepste van mijn hart. Evengoed tot mijn schrik zeiden ze toen dat ik inderdaad moest vertrekken. Tot dat moment had ik mijzelf door mijn goede studieresultaten wel hoog gewaardeerd. Dat ik nu afhankelijk was van anderen, en anderen weer afhankelijk van mij, was een nieuwe ervaring. Daar was ik dus helemaal niet goed in, realiseerde ik me. Het was verwarrend voor mij, en een voorteken voor wat er verder zou gebeuren; het eerste studiejaar heb ik overnieuw moeten doen, omdat ik van de zestig benodigde studiepunten er maar elf had gehaald. Achteraf doet het mij bijna fysiek pijn om te bedenken dat ik ooit zo zelfingenomen was, maar zo is het helaas.

Ik kan niet benadrukken hoeveel positiefs zelfbesef mij heeft gebracht. Het bracht me over mijn hoogmoed en daaruit voortvloeiende agressie heen. Door mijn mindere kwaliteiten te kennen en te accepteren, weet ik meer over wat mijn betere kwaliteiten zijn. Ik weet wanneer ik iets alleen kan doen en erken wanneer ik hulp nodig heb. Ik weet wanneer ik goed werk lever en besef wanneer ik meer tijd nodig heb. Door het feit dat ik voor het eerst onzeker werd over mijzelf, werd ik zelfverzekerder.

 

Niels van Beelen
Niels van Beelen heeft een Bachelor in Media, Information and Communication (BMIC) en is sinds 2013 werkzaam bij de communicatie afdeling van MEE & de Wering. Hier werkt hij aan de redactie van nieuwsbrieven, het bijhouden van de MEE Vakantiewijzer, het zoeken van evenementen en onderwerpen voor de agenda en Twitter en meer.

Foto is gemaakt door De Beeldredaktie.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's