Nieuwsbrief cliënten

Onze nieuwsbrief wordt geschreven voor en door cliënten. De nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar.

U kunt zich onderaan deze pagina aanmelden voor de nieuwsbrief.

 

Kopij aanleveren en reageren:
Heeft u een leuke tip of idee voor de nieuwsbrief? Dan kunt u contact opnemen met onze hoofdredacteur Niels van Beelen via n.vanbeelen@meewering.nl of 088 6 522 522.

 

In elke nieuwsbrief schrijft Niels van Beelen een column om mensen te intrigeren en informeren.


September 2017 – Van aardappelen houden

Deze column is te danken aan de gekruide aardappelen die wij laatst op de keukentafel hadden staan. Om een of andere reden vond ik aardappelen een van de meest vieze gerechten op de wereld, om nog maar te zwijgen over andere dinergerechten. Patat was een andere kwestie, maar dan wel onder een berg zout en mayo. Volgens mijn ouders was dat niet altijd zo. Toen ik nog heel klein was zat ik zonder mokken aan tafel en at ik braaf mijn bordje leeg. Dat veranderde toen ik een jaar of zes was. Mijn vader zat toen nog bij de marine en was vaak maanden van huis, en dat tolereerde mijn jonge geest blijkbaar niet. Of dit de daadwerkelijke reden is voor mijn aardappelen-haat weet ik niet, want toen mijn vader weer regelmatig thuis was, vond ik het avondeten nog steeds de minste maaltijd van de dag.

Naast mijn afkeer voor piepers, gehakt, broccoli, rijst, wortels, pasta, sla en tomaten deed ik ook mijn best om al mijn eten gescheiden te houden. Het vlees had geen contact met de paar stukjes groente en aardappelen die ik op mijn bord tolereerde. En ik had er altijd een glas water bij om alles zo snel mogelijk mee weg te spoelen. Meestal was ik als eerste klaar met het diner. Dat zorgde zo nu en dan voor irritaties bij mijn ouders. Vaak bleef ik in mijn kamer om mezelf te vermaken met boeken en speelgoed. Avondeten was een van de weinige vaste momenten waarop ze met mij konden praten. Voor hen was het diner een kans, voor mij was het een vervelende taak.

Mijn smaakpatronen zijn sindsdien heel wat veranderd. Ik eet meer groenten en ik heb nu juist de voorkeur om mijn gerechten te mixen of op smaak te brengen met sauzen. En wonder boven wonder, ik vind aardappelen lekker. Wel speciale piepers, zoals zoete aardappelen of Roseval met olijfolie en rozemarijn uit de oven. Laatst probeerden we een zakje gekruide aardappelen, de soort die je direct in een frituurpan of air fryer kan gooien. Ik weet niet waarom ik ooit van patat heb gehouden. Er zit veel meer smaak aan dan ieder ander piepergerecht wat ik voorheen heb gegeten, zonder dat ik er zout of saus op hoef te doen. Heerlijk op elke manier en een van mijn nieuwe favoriete gerechten.

Hoe ik tot deze transformatie in mijn leven ben gekomen? Door te experimenteren en te proberen. Dat gebeurde niet in één keer; mijn eetgewoontes zijn langzamerhand veranderd in de loop van jaren. Hoe beter het lukte om met mijn beperking en mijn omgeving om te gaan, des te meer was ik bereid om iets anders te proeven. Mijn advies is: wees bereid om te experimenteren. Plaats zo nu en dan iets nieuws op je bord, ook al is het maar een kleinigheid. Bijvoorbeeld wat ander broodbeleg bij het ontbijt of een onbekend stuk fruit. Als je dat moeilijk vind, probeer dan een routine van experimenteren met eten. Maak van een van de weekdagen een experimenteeravond en probeer wekelijks een nieuw gerecht uit. Wie weet kom je jouw nieuwe favoriete gerecht tegen.

 

Niels van Beelen
Niels van Beelen heeft een Bachelor in Media, Information and Communication (BMIC) en is sinds 2013 werkzaam bij de communicatie afdeling van MEE & de Wering. Hier werkt hij aan de redactie van nieuwsbrieven, het bijhouden van de MEE Vakantiewijzer, het zoeken van evenementen en onderwerpen voor de agenda en Twitter en meer.

Foto is gemaakt door De Beeldredaktie.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's