Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.

Kinderwens informatie voor professionals

Cliënten met een verstandelijke beperking kunnen bij MEE & de Wering terecht met vragen rondom kinderwens, zwangerschap en ouderschap.

Cliënt met kinderwens:
Indien een cliënt een kinderwens heeft (of lijkt te hebben) en hier over wil praten, dan kan dit bij MEE & de Wering. Na aanmelding en intake bij ons Entreeteam, wordt de cliënt doorverwezen naar een consulent. Samen met deze consulent kan de cliënt zijn of haar kinderwens bespreken en in kaart brengen. Tijdens deze gesprekken, die individueel kunnen plaatsvinden maar ook met de (eventuele) partner erbij, wordt de situatie van de cliënt duidelijk uiteen gezet. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende methodieken en hulpmiddelen.

Vanuit deze gesprekken krijgt een cliënt meer zicht op zijn of haar kinderwens en de consequenties van het hebben van en zorgen voor een kindje. We geven een reëel beeld weer tijdens de ondersteuning, we maken de situatie niet anders dan ze het is. Wanneer een cliënt besluit geen kinderen te willen, kunnen we ondersteuning bieden bij het verwerken van deze beslissing. Ook kunnen we kijken naar mogelijkheden voor een andere invulling van het dagelijks leven.

Zwangere cliënt:
Voor zwangere cliënten bieden we individuele ondersteuning. Na aanmelding bij het Entreeteam wordt een cliënt gekoppeld aan een consulent. Samen met de consulent wordt de situatie van de cliënt in kaart gebracht. Men bespreekt wat er geregeld moet worden t.b.v. de zwangerschap (b.v. kraamzorg), het netwerk wordt in kaart gebracht en er wordt gekeken of er geïndiceerde ondersteuning nodig is. Deze ondersteuning kan worden aangevraagd vanuit MEE & de Wering.

Gedurende de ondersteuning kunnen er ook gesprekken plaats vinden over de zwangerschap en het aanstaande ouderschap. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen.


Materialen

MEE & de Wering maakt gebruik van diverse materialen:

Spel 'Ik wil een goede ouder zijn' van Ineke Verdonk

Een uitgewerkte werkvorm over de kinderwens voor het werken met individuele ouders of in (meerdere) groepsbijeenkomsten. Doel van het spel: Ouders, toekomstige ouders of deelnemers met een kinderwens laten beseffen wat kinderen verzorgen vraagt van ouders. Inzicht geven in wat zij al wel weten en kunnen. Inzicht geven in wat zij nog (zouden) moeten leren. Bespreken of zij de mogelijkheden hebben dat te leren.
Het spel bevat drie thema's:
1. Kinderen hebben liefde nodig
2. Kinderen hebben gezond voedsel nodig
3. Kinderen moeten schoon, gezond en warm zijn

Koffer ‘Kinderen, waar kies ik voor?’
Zorgorganisatie ASVZ heeft een koffer op de markt gebracht onder de naam ‘Kinderen, waar kies ik voor?’. Met behulp van deze koffer kunnen mensen met een verstandelijke beperking zo goed mogelijk worden voorgelicht over de consequenties van hun kinderwens en de inhoud van het ouderschap.
MEE & de Wering beschikt over deze koffer en kan aan de hand van deze koffer een kinderwens bespreekbaar maken.

De inhoud van de koffer:
1. Een handreiking met achtergrondinformatie en uitleg over het gebruik van de materialen.
2. Kinderwens, kijken naar keuzes: suggesties voor themabijeenkomsten voor hulpverleners.
3. Visie op visie: een stellingenspel waarmee hulpverleners hun eigen opvattingen kunnen ontdekken ten aanzien van kinderwens bij mensen met een verstandelijke beperking.
4. Wensenkwartet: een spel om samen met de cliënt haar of zijn toekomstwensen te verkennen.
5. Praten over de kinderwens: oefenmateriaal voor hulpverleners voor het voeren van gesprekken met mensen met een verstandelijke beperking over hun (mogelijke) kinderwens.
6. Bij wie kan ik terecht?: beschrijft in duidelijke stappen hoe samen met de cliënt en haar eventuele partner een overzicht kan worden samengesteld van de meest belangrijke personen die haar/hen kunnen bijstaan.
7. Weet ik waarvoor ik kies?: helpt mensen met een verstandelijke beperking zich bewust te worden wat de keuze voor een kind inhoudt.
8. Mijn kind wil een kind…: informatiefolder voor ouders van mensen met een verstandelijke beperking met een kinderwens.
9. Zwangerschapsboek: in begrijpelijke taal voor mensen met een verstandelijke beperking worden de verschillende fasen van de zwangerschap beschreven.

Informatie en bestellen
De koffer ‘Kinderen, waar kies ik voor?’ kan worden besteld bij het secretariaat Zorgondersteuning en Zorgontwikkeling van ASVZ, telefoon (0184) 49 12 00 of bij mhodes@asvz.nl

 

Websites en publicaties

Websites

Publicaties

Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's