Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.

Terminale zorg

VPTZ Nederland is de koepelorganisatie voor organisaties in de vrijwillige palliatieve terminale zorg. Palliatieve terminale zorg is de zorg voor mensen voor wie geen genezende behandeling meer mogelijk is en die zich in de laatste maanden van hun leven bevinden. Doorgaans gaat het hierbij om een periode van drie maanden. In deze fase bieden de VPTZ-vrijwilligers van MEE & de Wering ondersteuning zodat deze laatste levensfase op een ‘zo goed mogelijke’ manier doorleefd kan worden. De vrijwilligers brengen rust en concrete hulp in de zorg die mantelzorgers zelf geven.

Procedure

 1. Na een aanmelding komt een coördinator zo snel mogelijk kennis met u maken. Het is fijn als er een mantelzorger en/of de wijkverpleegkundige bij het gesprek aanwezig kan zijn. De kennismaking is in principe bij u thuis of in het verzorgingshuis en duurt ongeveer een uur. Heel soms gebeurt deze kennismaking telefonisch. Samen inventariseren we wat de vraag is en waar ondersteuning nodig is.
 2. Daarna gaat de coördinator op zoek naar de VPTZ-vrijwilligers die bij uw situatie passen. We kunnen vaak binnen 24 uur vrijwilligers inzetten. In principe worden er maximaal 2 vrijwilligers per aanvraag ingezet. Soms kan het nodig zijn om hiervan af te wijken. Ook is in overleg in bijzondere situaties ook nachtinzet mogelijk. De coördinator geeft de namen van de vrijwilligers telefonisch aan u door. Daarna stellen zij zichzelf bij u voor. Vrijwilligers kunnen gedurende het hele traject ondersteuning blijven bieden.
 3. De coördinator begeleidt en bewaakt de inzet, die doorgaans maximaal 3 maanden duurt.

Hoe kan ik een vrijwilliger aanvragen?

Woont u in de gemeente Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Medemblik of Opmeer? Dan kunt u een VPTZ-vrijwilliger aanvragen. U kunt zelf contact met ons opnemen door op werkdagen tussen 9 en 12 uur te bellen naar 088 – 0075140 of door een e-mail te sturen naar steunpunt@meewering.nl.

Inzet van gespecialiseerde vrijwilligers wordt door de gemeente mogelijk gemaakt en brengt voor u geen kosten met zich mee tenzij u er samen op uit gaat. Kosten van bijvoorbeeld de bioscoop of een drankje en de rit ergens naar toe zijn dan voor uw rekening.

VPTZ-vrijwilligers kunnen op dezelfde manier door iedereen aangevraagd worden die in West-Friesland woont. Deze inzetten worden door een rijkssubsidie mogelijk gemaakt.

Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's