Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.

MEE op weg

Zelfstandig reizen stimuleert deelname aan de samenleving, biedt vrijheid en maakt spontane acties mogelijk. Het doel van MEE op weg is om mensen te stimuleren en te ondersteunen om zo zelfstandig mogelijk te reizen. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn die nu een indicatie hebben voor speciaal vervoer of leerlingenvervoer. Het is een ervaring die voorop staat: het mógen ervaren en ontdekken hoe het hem of haar vergaat in het verkeer. En of het lukt om zelfstandig naar school, werk, dagbesteding of sportclub te kunnen reizen met de fiets of het openbaar vervoer.

 

Het is de ervaring die voorop staat: het mógen ervaren en ontdekken hoe het hem of haar vergaat in het verkeer. En of het lukt om zelfstandig naar school, werk, dagbesteding of sportclub te kunnen reizen met de fiets of het openbaar vervoer.

Reismaatjes

Deelnemers die zelfstandig willen leren reizen, krijgen ondersteuning van familieleden, kennissen, vrijwilligers of studenten, de zogenoemde reismaatjes. Als koppel oefenen ze het traject. De deelnemer bepaalt welke route hij wil oefenen en welke vaardigheden hij wil ontwikkelen. Daarbij kan worden gedacht aan de wandeling van huis naar het werk of naar school, de fietstocht naar de supermarkt of de complete busreis van de sportclub naar huis.

Avonturenplan

Samen met het reismaatje maakt de deelnemer een ‘avonturenplan’. Een persoonlijk ‘avonturenplan’ biedt houvast aan de deelnemer tijdens het oefenen met zelfstandig reizen. Dat kan een weergave van de route zijn met bijvoorbeeld foto’s van herkenningspunten. Maatwerk De ondersteuning wordt voor alle deelnemers op maat gemaakt. Ook de oplossingen worden aan de deelnemer aangepast.

Samen sterk

Ouders, vrijwilligers (zoals studenten) spelen een belangrijke rol in MEE op weg. Zij helpen de deelnemers de groei door te maken. Wanneer de omgeving de deelnemer stimuleert, met hem meedenkt en helpt bij het aanleren van vaardigheden, wordt de deelnemer gesterkt om te reizen buiten het speciaal en aangepast vervoer.

Hoe werkt het?

 • Ouders en andere betrokkenen lichten we voor over de mogelijkheden die MEE op weg biedt. Ook bieden we ruimte aan de zorg die kan ontstaan wanneer een zoon, dochter, partner of vriend zelfstandig op pad gaat. Want eerlijk is eerlijk, ‘loslaten’ kan best spannend zijn.
 • Vrijwilligers (studenten of andere reismaatjes)geven we bijscholing om op een creatieve, educatieve en doeltreffende manier aan de slag te gaan met verkeer en vervoer.
 • Vrijwilligers (studenten of andere reismaatjes) gaan samen met de deelnemer mee op weg om de route in kaart te brengen en mogelijke obstakels weg te nemen.

Ervaringen

Stagiaire Bo leerde Sanne zelfstandig naar school fietsen

De ervaring van deelnemer CJ met MEE op weg

MEE op weg in de praktijk (filmpje)

MEE op weg in de gemeente Alkmaar 

Victor reist tegenwoordig zelfstandig van Schagen naar Den Helder
 

Reismaatjes gezocht!

 We zijn nog op zoek naar reismaatjes

 

Meer informatie

Wilt u meer weten over MEE op weg? Neem dan contact op via meeopweg@meewering.nl

MEE op weg wordt aangeboden in Alkmaar, Bergen, Castricum, Uitgeest, Heiloo, Schagen, Den Helder en Hoorn.

Downloads

Terug naar overzicht Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's