Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.

“Ik twijfelde aan mezelf, maar ik kon het wél”

Tuke Tuke werd na een ongeluk op zijn 27e afgekeurd. Cliëntondersteuner Peter hielp hem bij het regelen van zaken rondom zijn eigen woning en met het krijgen van Wmo-ondersteuning. Daarna stelde hij Tuke Werkfit voor. Dat traject voelt voor Tuke als een wedergeboorte. “In de gesprekken ontdek je je talenten en kijk je wat je nog wel kan. Achter een lopende band zitten kan altijd nog.”

13 juli 2021

Na het ongeluk in 2016 werd Tuke afgekeurd en had hij even tijd nodig om zijn leven weer op orde te krijgen. Eerst wilde hij zijn omgeving rustiger en stabieler krijgen met een eigen woning en grip krijgen op zijn financiële situatie, daarna kon hij weer aan werken gaan denken. Peter, cliëntondersteuner bij MEE & de Wering, hielp hem bij het regelen van zaken rondom zijn eigen woning en met het krijgen van Wmo-ondersteuning. Daarna bracht hij Tuke in contact met een begeleider van Werkfit.

“Ik dacht eerst dat ik alleen bij WNK kon werken. Ik heb een pedagogieke achtergrond, en daar wilde ik wel weer wat mee. Maar ik wilde niet teleurgesteld raken en een hele klas vol met kinderen leek me wel te druk.”

Waar beginnen?
“Ik dacht dat er nog wel wat cognitieve capaciteit in mij zit, maar wilde niet te veel van mezelf eisen. En ik wist bij god niet waar ik moest beginnen. Ik heb geen maatschappelijk werk gestudeerd, dus ik had geen idee wat er allemaal mogelijk is. Peter en mijn begeleider voor Werkfit – eerst Eva en later Sanne – wisten dat wel. Zij hebben de connecties en nauwe contacten met bedrijven, en hebben voor mij wat lijntjes uitgegooid. Ze hebben echt goed naar mijn wensen geluisterd. Ze stelden voor om de training Administratief coach bij Humanitas te volgen.”

Trots en tevreden
Wat dat werk inhield, wist de energieke Tuke al. Toen hij uit het ziekenhuis kwam, had hij een tijdje een Budgetcoach. Dat leek hem al prachtig werk, maar hij dacht dat hij dat nooit zou kunnen. “Ik twijfelde erg aan mezelf. Maar het kon wél. Gek hoe het kan lopen.” Tuke kreeg een basistraining. Bij de mensen thuiskomen vond hij nog te confronterend, daarom werkt hij nu een aantal uur in de week op het Formulierenpunt in het gemeentehuis. “Dat is helemaal top. Echt geweldig. Het geeft voldoening! Ik ben erg tevreden, de mensen in mijn omgeving merken dat ook. Ik ben trots en ik heb meer rust. Ik lach meer. Ik wil graag meer, maar ik moet wel rustig aan doen. Daarmee confronteren mijn huidige Werkfit-coach Leonie en mijn begeleider bij Humanitas mij regelmatig: Tuuk, je doet je best, maar doe een stapje terug, want dan kan je meer. Die begeleiding is echt goed.”

Afremmen
Waar Tuke soms twijfelt of het niet te langzaam gaat, kent Leonie hem zo goed dat zij weet wanneer ze hem moet afremmen. Dat is soms confronterend, maar Tuke heeft het wel nodig, zegt hij. Eerlijkheid en een spiegel die hem wordt voorgehouden helpen hem meer dan de tere behandeling die hij soms ook krijgt. Om te leren zelf te voelen of hij iets aankan en zichzelf niet voorbij lopen met beloftes, volgt hij nu ook een assertiviteitscursus van MEE & de Wering.

“Ik heb vooral geleerd te communiceren en mijn intuïtie te volgen. Goed voelen of je het aankan en als je denkt dat het goed is, dan is het goed. Dit werk past bij mij, en dat zagen Sanne en Leonie goed. Zelf zat ik te worstelen na mijn ongeluk. Maar ik heb er iets positiefs van gemaakt. Ik word gemotiveerd in de dingen die goed gaan en in de mindere dingen word ik ondersteund. Die ervaring wil ik anderen ook geven.”

Gewoon proberen
“Daarom vind ik het jammer dat zo weinig mensen weten dat Werkfit bestaat. Of dat ze denken dat het dwingend is. Ik kan juist in alle vrijheid kijken wat mijn belastbaarheid is. Gewoon proberen, eigenlijk. Je kunt je kansen benutten en je talenten ontdekken. Als je er nog iets uit wil halen, dan is het er. Niet geschoten is altijd mis. Je kan altijd nog achter een lopende band zitten.”

“Ik wil me ontwikkelen, iets betekenen, bijdragen aan de samenleving en uiteindelijk een betaalde baan vinden. Ik vind mijn beperking wel moeilijk te accepteren, daarom heb ik het nodig dat mensen eerlijk tegen me zijn. Ik moet het nog steeds kalm aan doen, haha. De geest wil wel, maar ja, dat lichaam…”

Terug naar overzicht Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's