Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.

“Als je wat terug kunt doen, voel je je volwaardig”

Frits is sinds het najaar van 2020 buddy van Peter, die leeft met multiple sclerose. Frits is al jaren als vrijwilliger aan MEE & de Wering verbonden. Peter is sinds zijn kennismaking met MEE & de Wering ook meteen zélf vrijwilliger geworden. We interviewden de twee positief en hulpvaardig ingestelde mannen.

06 juli 2021

In zijn lange loopbaan als vrijwilliger heeft de energieke en sociale Frits al vele klussen gedaan voor mensen die een beetje hulp kunnen gebruiken. ’s Winters zet hij zich meer dan volop in in zijn woonplaats Hoorn, ’s zomers neemt hij even afstand en maakt hij grote vaartochten op zijn schip.

Klankbord
In het najaar van 2020 werd hij door vrijwilligerscoördinator Marieke Harder van MEE & de Wering gekoppeld aan Peter. Peter leeft met MS zocht een klankbord om over zijn ervaringen te praten. Mariekes verwachting dat het wel eens kon klikken tussen beide mannen klopte. Hun gesprekken gaan niet alleen over Peters ervaringen, maar ook over hun werkverleden en hun gezamenlijke hobby: varen.

Frits: “Levensverhalen van mensen boeien mij. Ik vind het interessant om mijn horizon verbreden. Als vrijwilliger kom ik met allerlei mensen in aanraking. Ik heb een groot netwerk en zet dat ook graag in. Ik heb graag een gezellig gesprek.”

Peter: “Frits is in mijn ogen een buddy. Ik kan tegen hem kwijt wat ik thuis niet altijd kwijt kan, en dat voelt goed.”

Frits: “Wat ik goed van hem vindt, is dat hij niet verzuurd is. Hij blijft open en positief. Hij ervaart leuke dingen ook als leuk. Er zijn zat mensen die grauw en guur worden.”

Peter: “Dat optimistische zat altijd wel in mijn karakter. Maar ik heb ook goede begeleiding gehad in het accepteren van mijn ziektebeeld, onder andere bij MS Expertisecentrum Nieuw Unicum in Zandvoort (multidisciplinaire zorg voor mensen met progressieve MS, red.). En ik waak er inderdaad voor dat ik niet verzuur. Sommige mensen bij Nieuw-Unicum trekken zich volledig terug. Dan maak ik een praatje met ze, en dan blijken ze een heel boeiend leven achter de rug te hebben.”

Zelf vrijwilliger worden
Toen Peter om een gespreksmaatje vroeg bij MEE & de Wering, wilde Marieke weten wie Peter was en wat zijn interesses waren. In het gesprek kwam ook Peters voormalige werk als consultant in de automatisering aan de orde. Hij vertelde dat hij daar nog graag iets mee wilde doen. Marieke stelde gelijk voor om ook zelf vrijwilliger te worden. Peter helpt nu mensen bij hun computerproblemen.

Peter: “Ik heb altijd al mensen met hun computer geholpen, ook toen ik nog betaald werk deed. Ik kan het ook goed uitleggen, dat is prettig voor mensen. Dat is wel mijn talent. Mijn hart ligt bij de automatisering. Toen Marieke vroeg of ik zelf misschien ook vrijwilliger wilde worden, had ik binnen een week mijn eerste ‘klant’.”

Frits: “Marieke zit goed in elkaar, haar denkwijze is heel goed. Zij en de andere collega’s kijken naar wat er nog wel kan. Welke talenten heb je, hoe kan je wat betekenen voor een ander? Als je wat voor een ander kan doen, dan word je gezien en dan doe je mee. Je zelfvertrouwen groeit en je voelt je volwaardig.”

Peter: “Exact. Ik wil wat terugdoen voor wat ik krijg. Het is voor mij ook inspirerend hoe Frits bezig is, ik ken niet zoveel mensen die er zo in zitten.”

Frits: “Peter inspireert mij ook. Ik ben een nieuwgierig baasje. Van Peter heb ik geleerd hoe zijn leven in elkaar zit. En daar leef ik in mee. Dan leer ik weer wat over de wereld en weet ik een beetje waar ik het over heb.”

Terug naar overzicht Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's