Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.

Nieuwsbrief MEE & de Wering

Onze nieuwsbrief wordt geschreven voor en door cliënten, professionals en stakeholders. De nieuwsbrief verschijnt vier keer per jaar.

U kunt zich onderaan deze pagina aanmelden voor de nieuwsbrief.

Kopij aanleveren en reageren:

Heeft u een leuke tip of idee voor de nieuwsbrief? Dan kunt u contact opnemen met onze hoofdredacteur Niels van Beelen via n.vanbeelen@meewering.nl of 088 0075 805.

 

In elke nieuwsbrief schrijft Niels van Beelen een column om mensen te intrigeren en informeren.


Juni 2020 – De rust van routine

Het valt niet te onderschatten hoe belangrijk routine is voor de samenleving. Diverse boeken, televisie series en films spreken dan wel over het doorbreken van de sleur, over het voorkomen van een saai en teleurstellend leven te leiden, maar het moet erkend worden dat zonder enige sleur onze levens wegdrijven in een draaikolk van chaos. Het is makkelijker om de dag te beginnen wanneer je al weet wat er op het schema staat, voor vandaag en de komende weken, zo niet maanden en jaren. De dag gaat sneller voorbij als je karweien hebt die voor jou net zo makkelijk zijn als ademen. En het besef dat je na een lange dag naar bed kan gaan in een warm en veilig huis, vol met proviand en hobby’s voor wanneer je wakker bent, doet wonderen voor jouw nachtrust. Routine is een houvast voor het individu en een pilaar voor civilisatie. Vandaar dus ook dat de gehele wereld al ruim een halfjaar stressvol en zenuwachtig is, gezien dat de corona crisis al onze dierbare gewoontes omver heeft geschopt. Wat van de wereld een levende hel maakt voor degenen die absoluut niet tegen verrassingen kunnen, zoals mensen met autisme.

Hoewel ik persoonlijk al heel ver vooruit ben gekomen, is autisme niet iets wat je ontgroeit. Het zal altijd een deel van mij uitmaken, wat onder andere betekent dat ik te veel doordenk over de kleinste zaken, om nog maar te zwijgen over de grootste zaken. Al voordat de quarantaine in Nederland werd aangekondigd, keek ik nerveus naar de internationale nieuwsberichten en sterftecijfers. Tijdens de quarantaine deed ik de boodschappen met een argwanende blik naar de winkelkarren, levensmiddelen en mensen in de supermarkt. Nu dat het einde van de isolatie bijna in zicht is, ben ik bewust van het feit dat we nog geen remedie hebben, het virus nog steeds een gevaar is en het later kan terugkeren. Overdag zat mijn hoofd vol met paranoïde prikkels en ’s nachts sliep ik slechter en korter dan normaal. De voornaamste reden dat ik geen nachtmerries had, was omdat ik op medicatie zit waardoor ik überhaupt niet kan dromen.

Ik heb me hierdoor heen geslepen door vast te houden aan de routines die er nog over waren en door nieuwe automatismen aan te leren. Mijn taken bij MEE & de Wering kan ik grotendeels vanuit huis doen. Ik vermijd publieke ruimtes en openbaar vervoer. Gezien mijn nauwkeurigheid en snelheid doe ik grotendeels de boodschappen voor mijn familie. Ik was mijn handen elke keer voordat ik uit huis ga en telkens wanneer ik weerkeer. Deze en andere handelingen zijn op zichzelf te klein om een grote verandering te maken. Tezamen stellen ze een onthutste persoon op rust in deze huidige tijden.

Het kan zijn dat ik mijn nieuwe aangeleerde gewoontes nog veelal moet gebruiken in 2020, laat staan de komende jaren. Daar heb ik geen controle op. Tot nu toe is niemand in mijn omgeving besmet geraakt, wat hopelijk zo blijft, maar dat is ook uit mijn handen. Het enige wat ik zeker kan controleren, is mijn eigen acties, mijn dagelijkse doen. In paniek raken zal niemand helpen, niet mijn vrienden, niet mijn familie en zeker niet mijzelf. Mijn voornemen is als volgt: hou je eigen huishouden in stand, help waar mogelijk andere huishoudens die niet zonder ondersteuning kunnen, en doorsta met geduld dit chaotische tijdperk totdat de rust wederkeert.

 

Niels van Beelen
Niels van Beelen heeft een Bachelor in Media, Information and Communication (BMIC) en is sinds 2013 werkzaam als ondersteuner communicatie bij MEE & de Wering. Hier werkt hij aan de redactie van nieuwsbrieven, het bijhouden van de MEE Vakantiewijzer, het zoeken van evenementen en onderwerpen voor de agenda en Twitter en meer.

Foto is gemaakt door Keesnan Dogger.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's