Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten

Vanaf de zijlijn de arbeidsmarkt op

Sporten is niet alleen goed voor lichaam en geest, het vergroot ook nog eens je kansen op de arbeidsmarkt. Hoe dat zit, vertelt Souad Labrid. Zij deed mee met het coachingsproject SportWerkt van MEE & de Wering.

04 januari 2019

In 2015 kwam Souad zonder werk te zitten. Ze was in verwachting van haar vierde, haar tijdelijke contract bij een cateringbedrijf werd niet verlengd en ze kwam uiteindelijk in de bijstand. Met de zorg voor vier kinderen, van wie er eentje extra zorg nodig heeft, viel het niet mee om de draad weer op te pakken. "Ik ging altijd met plezier naar mijn werk", vertelt Souad. "Maar in de afgelopen drie jaar had ik zo veel zorgen en zo weinig energie dat ik gewoon niet kón werken."

Zes werken sporten en leren met SportWerkt
Haar klantmanager van de afdeling Werk en Inkomen binnen de gemeente Haarlem meldde haar aan bij Pasmatch, het reïntegratiebedrijf. Die bracht daar verandering in. Tijdens een leerstage zag Souads loopbaanbegeleider al snel dat ze genoeg kennis, kwaliteiten en mogelijkheden had om weer aan het werk te komen. Zij meldde Souad aan bij het project SportWerkt, voor het laatste zetje dat ze nodig had.

SportWerkt is een coachingstraject van MEE & de Wering van zes weken waarin deelnemers drie ochtenden in de week samenkomen om te sporten en workshops te krijgen op het gebied van werk, geld en voeding. Door in sportief opzicht hun grenzen te verleggen krijgen ze zelfvertrouwen, positieve energie en doorzettingsvermogen. "Ik had een conditie van nul komma nul en was altijd moe", vertelt Souad. "Maar na zes weken trainen heb ik meer energie en daardoor meer zin om dingen te ondernemen. Ik zit beter in mijn vel, heb meer rust in mijn hoofd en voel me zekerder."

Iedereen spierpijn
Elke maandagochtend verzamelden de vijftien deelnemers zich op sportcentrum Olympia in Schalkwijk om kennis te maken met verschillende sporten en te werken aan hun conditie, iedereen op zijn eigen niveau. Souad: "Ik had al sinds mijn jeugd niet meer gevoetbald en ook de kickboksles vond ik erg leuk. Elke vrijdag deden we krachttraining. In de eerste week had iedereen spierpijn."

Op dinsdag kwam de groep bij elkaar om onder leiding van een coach te werken aan een gezondere en actievere leefstijl. Met onder meer workshops over gezonde voeding en koken en omgaan met geld. Natuurlijk kregen de deelnemers ook sollicitatietraining, maar niet voordat ze uitgebreid hadden stilgestaan bij de kwaliteiten die ze in huis hebben en hoe ze die het best over de bühne brengen.

En nu een baan zoeken
In week één moest Souad een leerdoel voor zichzelf formuleren. Dat was: meer energie, meer zelfvertrouwen, minder kilo’s en een baan. Souad: "De eerste doelen heb ik al bereikt en ook de baan moet lukken. Ik wil graag met kinderen werken die het moeilijk hebben. Met mijn loopbaancoach ben ik aan het uitzoeken welke opleiding ik hiervoor het best kan volgen en hoe ik die ga combineren met de zorg voor mijn gezin." De smaak van het sporten heeft Souad flink te pakken. "Ik heb voor mezelf een trainschema gemaakt waaraan ik me ook echt ga houden. En ook al komt de groep nu niet meer wekelijks bij elkaar, via onze groepsapp zullen we elkaar blijven stimuleren om door te gaan."

Tekst: Els Meijers www.haarlem.nl/nieuws/vanaf-de-zijlijn-de-arbeidsmarkt-op/

Meer informatie over SportWerkt Haarlem is te verkrijgen bij:

Marije Postuma, projectmedewerker
T: 06 - 1493 2835
m.postuma@meewering.nl

 

Terug naar overzicht Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's