Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.

MEE & de Wering presenteert Virtual Reality-game tegen steekgeweld onder jongeren

Steekgeweld onder jongeren neemt toe. Het messenbezit ook. Volgens de laatste cijfers van de landelijke politie is het aantal steekincidenten onder minderjarigen in tien jaar tijd verdubbeld. Dit moet stoppen, zegt Rob Hartings, bestuurder van welzijnsorganisatie MEE & de Wering. ,,En dan het liefst op zo’n manier dat jongeren zelf het besluit nemen hun gedrag te veranderen.”

Foto: Paul van Heel

18 september 2021

Door bewustwording. Zonder een ‘preek’ van ouders of politie ,,want met een vinger wijzen, en zeggen dat je dit maar beter niet kunt doen helpt niet,” zegt Bas Ouwens, jongerenwerker uit Den Helder. Hoe wel? ,,Door aan te sluiten op hun eigen belevingswereld. Gamen.” Jongerenwerk Den Helder ontwikkelde samen met jongeren uit Den Helder, de bedrijven Games for Health en ImproVive, een Virtual Reality-game Re: Action.   

Met de VR-bril stapt de jongere in een realistische, interactieve ervaringswereld. Hij krijgt te maken met dilemma’s, en laat afhankelijk van zijn keuzes, de situatie wel of niet escaleren. (‘Laat ik het mes thuis? Pak ik een mes af van een ander? Steek ik wel of niet?)  Gevolg is bewustwording van de eigen verantwoordelijkheid, en de ervaring dat er altijd ruimte is om keuzes te maken; zoals het vragen van hulp.

Landelijk bedienmodel voor en door jongeren

9 september presenteerde MEE & de Wering en haar samenwerkingspartners het prototype van de game bij Hogeschool Inholland in Haarlem. Beleidsmakers en jongerenwerkers uit Noord- en Zuid-Holland en regionale en landelijke pers waren aanwezig om de game te proberen.

MEE & de Wering wil de game niet voor zichzelf houden. Het doel is een bedienmodel met gebruikersrechten te maken voor alle gemeenten en/of welzijnsorganisaties die te maken hebben met steekgeweld onder jongeren. Elke organisatie kan met jongeren eigen scenes maken binnen de game, toegespitst op de plaatselijke situatie en eigen wensen. Het idee is daarna zelf gastlessen op scholen te geven. We streven naar een uitrol over heel Nederland. Het prototype is een succes. Jongeren zijn enthousiast,  er vindt bewustwording en gedragsverandering plaats. MEE & de Wering innoveert hiermee maar heeft nog 200.000 euro nodig om het prototype door te ontwikkelen tot een volwaardige game. Door de lasten te verdelen is dit haalbaar. We roepen gemeenten en welzijnsorganisaties op zich bij interesse en vragen te melden via r.hartings@meewering.nl.

 

Meer informatie:

Artikel NH Nieuws: Meer tieners dragen messen gaat deze virtual-reality-game daartegen helpen?

Artikel Rodi Media Zaans Stadsblad 

Jongerenwerker Bas Ouwens bij NOS Op1 (audiofragment)

NOS Stories: Jongeren maken game tegen steekgeweld (Instagram)

Artikel Rodi Media Castricums Nieuwsblad: MEE & de Wering lanceert virtual-reality-game tegen steekgeweld onder jongeren  

Artikel Noordhollands Dagblad: Pak je je mes of loop je weg? (©NHD)

 

Downloads

Terug naar overzicht Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's