Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.

Jelmer kreeg met Next Level zijn leven weer op de rit

Met het jongerenproject Next Level IJmond kreeg Jelmer zijn leven weer op de rit, en een nieuwe toekomst. “Ik heb mezelf weer kunnen vinden.” Hij vertelde er afgelopen zaterdag over in het Noord-Hollands Dagblad.

08 februari 2021

Het programma dat jongeren die op school zijn uitgevallen weer perspectief wil geven moet nu niet zelf uitvallen, zegt MEE & de Wering-jongerencoach Rik Wijnker. “De doelgroep wordt steeds groter”, schetst Wijnker. “En er zijn kwetsbare jongeren die juist nu, in coronatijd, uitvallen. Dat is heel frustrerend. Onze doelstelling is om dit project voor meerdere jaren te doen. De noodzaak om door te gaan is er. Meer dan ooit.”

Taalf jongeren
Twaalf jongeren begeleidde MEE & de Wering in het afgelopen jaar, in Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Van die twaalf haakte er één voortijdig af. Door corona. “Tot kort voor kerst konden we alles nog fysiek doen. Daarna moesten we digitaal verder. Je kunt jongeren moeilijker bereiken”, legt Wijnker uit. 

Tegenover die ene uitvaller staan negen anderen die (straks) weer naar school gaan, onder wie ook Jelmer uit Beverwijk. Eén deelnemer vond een baan en één jongere gaat - naast zijn betaalde deeltijdbaan - eerst vrijwilligerswerk doen. Jelmer vertelt: “Het ging thuis niet goed, op school niet, nergens niet. Ik heb veel dagen hele nare gedachten gehad. Mijn vader en ik begrepen elkaar niet. Ik zat bomvol met stress”, zegt Jelmer.

Topprogramma
“Ik vond Next Level IJmond een topprogramma. Ik werd niet alleen nieuwsgierig naar hoe ik mezelf hier uit kon halen, maar ook hoe anderen konden groeien. Iedereen had respect voor elkaar, empathie. En iedereen had een eigen verhaal over hoe die hier gekomen was. We hadden steun aan elkaar: hoe je uiteindelijk komt waar je wilt zijn. Ik wil nu naar het CIOS in Haarlem, of naar het Horizon College voor de opleiding sport en bewegen. Ik ben zo erg aan het sporten geraakt, dat ik merkte: dit wil ik doen.”

In het programma werkten de twaalf jongeren ook aan hun social skills. Zo leerde Jelmer dat hij over goede sociale vaardigheden beschikt en goed is in presenteren. Dan past een opleiding tot sportinstructeur, beweegcoach of gymdocent goed. Wat hij zocht, vond hij niet alleen bij zichzelf maar ook bij anderen. “Dat is ook het mooie van dit project. Iedereen heeft zijn eigen wereld, maar je leert van elkaar en je leert je ook in hun situaties te verplaatsen.”

Meer over Next Level IJmond

Lees het hele interview

Bron: Noord-Hollands Dagblad
Beeld: Ronald Goedheer

 

 

Terug naar overzicht Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's