Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.

De verkiezingen voor mensen met een beperking

De Tweede Kamer verkiezingen zijn op woensdag 17 maart, en in een beperkt aantal stemlokalen is het mogelijk om op maandag 15 en dinsdag 16 maart te stemmen. Dit in verband met corona. Zeker in deze tijden is het van belang om geïnformeerd en voorbereid naar de stemlokalen te gaan. Wij maakten een overzicht van handige websites en stemhulpen, voor mensen met en zonder een beperking.

18 februari 2021

Algemene informatie
Alle stembureaus moeten toegankelijk zijn voor kiezers met een beperking. In sommige gevallen mag een kiezer met een beperking hulp krijgen in het stemhokje. Denk bijvoorbeeld aan slechtziende of blinde kiezers of mensen met de ziekte van Parkinson. Voor mensen met een visuele beperking is er in elk stembureau een loep met verlichting klaar. Sommige gemeenten, zoals Haarlem en Heerhugowaard, hebben een stem-mal met soundbox in een van hun stembureaus. Via de soundbox met koptelefoon krijgt u te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan.

In gevallen waar de kiezer een verstandelijke beperking heeft, een analfabeet is of de Nederlandse taal nog niet machtig is, mag hij niet geholpen worden in het stemhokje. Hij mag wel buiten het stemhokje uitleg krijgen over hoe het stembiljet werkt. Voor meer informatie, ga naar www.rijksoverheid.nl.

 

Stem jij ook
Met ‘Stem jij ook?’ maakt ProDemos deze verkiezingen toegankelijk voor mensen met een licht verstandelijke beperking. ‘Stem jij ook?’ is er ook om lokale organisaties en (zorg)instellingen, professionals en naasten te faciliteren bij het bieden van voorlichting. De website biedt beknopte informatie over waar de Tweede Kamer over gaat, waarom je stemt, een lijst van de politieke partijen en hoe je kan stemmen. Ook zijn er online workshops.
https://stemjijook.nl/

Hoewerktstemmen.nl
Steffie is een organisatie met meerdere websites speciaal om moeilijke onderwerpen uit te leggen aan mensen met een verstandelijke beperking. Onder andere daten, huisartsbezoeken en uiteraard ook stemmen. Op deze site tonen ze informatie over de verkiezingen en ook stemoefeningen.
https://www.hoewerktstemmen.nl/nl/ 

StemWijzer
Deze stemhulp is nog een initiatief van ProDemos. Door 30 stellingen met eens, oneens of geen mening te beantwoorden kunnen kiezers hun standpunten vergelijken met die van politieke partijen. Ook staan er hier een stemmentracker en een stelling stemhulp speciaal voor jongeren.
https://stemwijzer.nl/

Verkiezingskrant
Voor elke verkiezing maakt Stichting Lezen en Schrijven samen met ProDemos de ‘Verkiezingskrant’ in gewone taal. Dit is voor Nederlanders die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. In acht pagina’s wordt uitgelegd het belang van stemmen, wat de Tweede Kamer nou precies doet, hoe het stemproces in elkaar zit en meer.
https://www.lezenenschrijven.nl/wat-doen-wij/oplossing-voor-je-vraagstuk/verkiezingskrant-gewone-taal

MIND Platform
MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid is een koepel van, voor en door cliënten- en familieorganisaties in de ggz. MIND heeft van de elf grootste partijen de passages in het partijprogramma geselecteerd die relevant zijn voor de zorg, steun en levensomstandigheden van mensen met psychische problemen dan wel die zich richten op het voorkomen daarvan. 
https://mindplatform.nl/nieuws/kamerverkiezingen-partijprogramma-s-hebben-ggz-goed-in-beeld

Terug naar overzicht Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's