Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluiten

Actieve ouderen op de foto

In het stadhuis van Den Helder is een foto expositie te bezoeken. Fotografe Riet de Haan heeft in het kader van het project ‘Eenzaam ben je niet alleen’ ouderen gefotografeerd. Vervolgens is de expositie, aangevuld met collages, samengesteld. Iedere bezoeker van het stadshuis kan de expositie komen bekijken.

27 december 2018

Het project ‘Eenzaam ben je niet alleen’ is op verzoek van de gemeente Den Helder uitgevoerd door de GGD en MEE & de Wering. Vrijwilligers hebben ouderen boven de 70 jaar geënquêteerd. De gemeente heeft de adressen aangeleverd. Op deze manier is in kaart gebracht hoe het in het algemeen met de ouderen gesteld is met bijzondere aandacht voor het eenzaamheidsaspect. De verzamelde gegevens zijn in kaart gebracht en er is een plan ontwikkeld. Er is in het kader van het onderzoek aan 876 personen een uitnodiging gestuurd en vervolgens zijn 407 mensen bezocht door 42 vrijwilligers.

Eén van die vrijwilligers is Riet de Haan. Naast de huisbezoeken heeft zij verschillende ouderen gefotografeerd. Het resultaat van al deze foto’s is te bewonderen in de expositie. Deze fraaie expositie is één van de vele zichtbare resultaten van het project eenzaamheid. Hoog tijd voor een gesprek met Riet.

Op de foto
“Toen ik een artikel las over het te starten onderzoek naar eenzaamheid onder 75-plussers in Den Helder, wilde ik hieraan meteen meewerken. Bij aanvang van het project heb ik voorgesteld om deelnemende ouderen te vragen mee te werken aan mijn fotoproject. Toen de organisatie daarmee akkoord ging en de vrijwilligers bereid waren de vraag te stellen werd er een vraag tot deelname aan het vragenformulier toegevoegd. Als vrijwilliger heb ik een aantal huisbezoeken afgelegd. Daarnaast meldden zich 80 mensen aan via de formulieren. Ik heb uiteindelijk 65 mensen gefotografeerd.

De foto’s zijn niet statisch, maar belichten juist de actieve levenshouding van de ouderen. Dat vind Riet erg belangrijk. “Wanneer je ouder wordt, wil dat niet zeggen dat je niets meer kunt doen. Integendeel; ook als oudere kun je midden in het leven staan. Daar moeten we als samenleving nog wel aan wennen. Vroeger was je al jong oud nu is 70 het nieuwe 60”.

Middenin het gesprek wordt Riet aangesproken door een bezoekster aan het stadhuis. Zij complementeert Riet met de expositie. Tegelijkertijd worden er foto’s genomen door andere bezoekers. Het is wel duidelijk; de expositie raakt een snaar.

Een eigen kijk
Riet heeft zo haar eigen ideeën over eenzaamheid: “er zijn mensen die alleen zijn, maar zich helemaal niet eenzaam voelen. De één gaat er op een andere manier mee om dan de ander en ook jongere mensen kunnen zich eenzaam voelen. Niet iedereen die alleen is, is persé zielig. We moeten echt af van deze gedachte. Maar natuurlijk de mensen die wél aangeven eenzaam te zijn, hier zo goed mogelijk bij ondersteunen. En dat kan al met kleine initiatieven.”

Het project is nog niet afgerond. Als er sprake is van eenzaamheid worden vervolgstappen genomen. Zo kan er gerichte hulp worden aangeboden. Dit najaar is Den Helder begonnen met een tweede ronde huisbezoeken, zodat nog beter in kaart kan worden gebracht welke ouderen hulp kunnen gebruiken.

De expositie is te bezoeken op werkdagen in het stadhuis van Den Helder aan de Doctorandus F. Bijlweg 20. Kijk hier voor de openingstijden.

Terug naar overzicht Omhoog
Deel deze pagina:

Google chrome:

In- of uitzoomen op de huidige pagina

Gebruik de zoomopties om alles op een webpagina groter of kleiner te maken.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer 
 3. Kies de gewenste zoomopties naast Zoom:
  • Alles groter maken: klik op Inzoomen 
  • Alles kleiner maken: klik op Uitzoomen 
  • De modus voor volledig scherm gebruiken: klik op 'Volledig scherm'

U kunt ook in- of uitzoomen met de sneltoetsen:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's

U kunt de grootte van alle items op bezochte webpagina's wijzigen, waaronder tekst, afbeeldingen en video's. U kunt ook alleen de lettergrootte wijzigen.

Opmerking: Op sommige websites kunnen browsers niet alleen de lettergrootte wijzigen. Voor die sites kunt u de lettergrootte niet aanpassen in Google Chrome.

 1. Open Chrome op uw computer.
 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer  Instellingen.
 3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
 4. Breng onder Webinhoud de gewenste wijzigingen aan:
  • Alles wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast 'Zoomen op pagina'. Selecteer vervolgens de gewenste zoomoptie.
  • Lettergrootte wijzigen: Klik op de pijl-omlaag  naast Lettergrootte. Selecteer vervolgens de gewenste lettergrootte. U kunt nog meer opties voor lettertypen wijzigen door op Lettertypen aanpassen te klikken.

 

 

MS Internet explorer/Edge:

In- of uitzoomen op de huidige pagina:

 

Pagina- of lettergrootte instellen voor alle webpagina's